22 Feb 2019 0 comments

Manisan Sagu, Pisang dan Labu Thai

Manisan Sagu, Pisang dan Labu Thai -

Manisan Sagu, Pisang dan Labu Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan sagu, cuci dan toskan
1 helai daun pandan
Air untuk merebus
4 biji pisang, potong bulat
1/2 biji labu, potong dadu besar

Cara-cara :
  1. Rebus air dan daun pandan hingga mendidih.
  2. Keluarkan daun pandan dan masukkan sagu.
  3. Masak hingga sagu menjadi jernih, tos dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
  4. Toskan sagu dan ketepikan.
  5. Kukus pisang dan labu, angkat dan sejukkan.
  6. Masukkan sagu, labu dan pisang dan tuang kuahnya.
  7. Enak di hidang dingin.


Kuah
100 ml santan cair
500 ml santan
1/4 sudu teh garam
80 gm gula pasir atau gula melaka
1 sudu besar tepung beras, larutkan dengan sedikit air

Cara-cara :
Masak santan cair dan gula hingga mendidih.
Masukkan santan pekat, garam dan bancuhan tepung beras.
Masak hingga kuah kelihatan pekat.
Tuang ke atas sagu.

Manisan Sagu, Pisang dan Labu Thai




Manisan Sagu, Pisang dan Labu Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Daging Selasih Thai

Daging Selasih Thai -

Daging Selasih Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm daging lembu cincang
1 batang terung, potong kecil (optional)
2 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang putih, cincang
2 tangkai cili merah, hiris
3 tangkai cili padi, hiris halus
2 sudu besar sos ikan
4 sudu besar sos tiram
1 cawan daun selasih / Thai basil

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan daging dan goreng hingga hampir masak.
Masukkan terung, cili, sos ikan dan sos tiram, kacau rata,
Tutup kuali 2-3 minit hingga terung lembut.
Akhir sekali masukkan daun selasih dan gaul.
Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

Daging Selasih Thai


Daging Selasih Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;