23 Feb 2019 0 comments

Pisang Goreng Bijan

Pisang Goreng Bijan -

Pisang Goreng Bijan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Adunan
200 gm tepung beras
50 gm tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
300 ml santan sederhana pekat
200 gm kelapa parut muda
50 gm gula
3 sudu besar bijan hitam / putih

Pisang Abu, Nangka atau Tanduk
Minyak untuk Menggoreng

Cara-cara :
Satukan bahan adunan, gaul rata dan sesuaikan kepekatannya, tidak terlalu cair atau pekat.
Pisang di belah 2 dan di celup ke dalam adunan hingga bersalut rata.
Goreng hingga keperangan.

Pisang Goreng Bijan



Pisang Goreng Bijan shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Manisan Sagu, Cantaloupe dan Kelapa Muda

Manisan Sagu, Cantaloupe dan Kelapa Muda -

Manisan Sagu, Cantaloupe dan Kelapa Muda
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan sagu, cuci dan toskan
1 helai daun pandan
Air untuk merebus
Cantaloupe atau Muskmelon
Isi Kelapa Muda

Cara-cara :
  1. Rebus air dan daun pandan hingga mendidih.
  2. Keluarkan daun pandan dan masukkan sagu.
  3. Masak hingga sagu menjadi jernih, tos dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
  4. Toskan sagu dan ketepikan.
  5. Hiris memanjang isi kelapa muda dan cedok cantaloupe bulat2.
  6. Hidang bersama sago dan kuah, enak di hidang dingin.

Kuah
100 ml santan cair
500 ml santan
1/4 sudu teh garam
80 gm gula pasir atau gula melaka
1 sudu besar tepung beras, larutkan dengan sedikit air

Cara-cara :
Masak santan cair dan gula hingga mendidih.
Masukkan santan pekat, garam dan bancuhan tepung beras.
Masak hingga kuah kelihatan pekat.
Tuang ke atas sagu.

Manisan Sagu, Cantaloupe dan Kelapa Muda


Manisan Sagu, Cantaloupe dan Kelapa Muda shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;