12 Mar 2019 0 comments

Kepah Kari Merah Thai

Kepah Kari Merah Thai -

Kepah Kari Merah Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm kepah, cuci bersih
500 ml santan sederhana pekat
3 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula kabung
1 biji limau nipis, ambil jusnya
sedikit garam
2 helai daun limau purut
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar
5 tangkai cili kering, rebus dan toskan
2 tangkai cili merah, potong kecil
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai, ambil bahagian putih

Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan santan dan kacau rata.
  3. Masukkan kepah dan daun limau purut, tutup periuk dan reneh sebentar.
  4. Apabila kulit kepah terbuka, masukkan sos ikan, jus limau, garam dan gula.
  5. Hidang dengan nasi putih.


Kepah Kari Merah Thai


Kepah Kari Merah Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Mar 2019 0 comments

Macaron Kelapa / Coconut Macaron

Macaron Kelapa / Coconut Macaron -

Macaron Kelapa / Coconut Macaron
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
1 1/2 cawan (150 gm) serbuk badam
1 1/4 cawan (150 gm) gula aising
2 sudu besar (10 gm) kelapa kering, kisar halus
55 gm putih telur
Pewarna putih

Bahan B
55 gm putih telur
1/4 sudu teh garam

Bahan C
3/4 cawan (150 gm) gula kaster
2 1/2 sudu besar (38ml) air

Kertas baking, lakarkan bulatan kecil
Menghasilkan 40-45 macaron

Penyediaan Kulit Macaron :
  1. Kisar dan ayak bahan A kecuali putih telur dan pewarna.
  2. Kemudian gaul dengan putih telur dan pewarna putih hingga menjadi pes.  Ketepikan.
  3. Putar bahan B hingga kental ketepikan.
  4. Masak bahan C hingga gula larut, terus tuang ke dalam bahan B ketika masih panas.
  5. Putar tanpa henti sehingga bekas telur menjadi sejuk.
  6. Putih telur akan kental dan berkilat.
  7. Kaup balikkan adunan putih telur ke dalam pes sedikit-sedikit.
  8. Apabila sebati, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat.
  9. Pipe ke atas dulang yang di alas kertas baking.
  10. Setelah selesai, hentakkan dulang beberapa kali untuk membuang angin.
  11. Letak di bawah kipas selama 15 minit hingga permukaan macaron kering.
  12. Sentuh dengan jari, jika permukaan tidak melekit baru boleh di bakar.
  13. Bakar pada suhu 130C selama 15 minit.
  14. Biarkan macaron di dalam oven selama 10 minit sebelum di keluarkan.
  15. Simpan di dalam bekas tertutup sebelum di beri filing.


Filing Kelapa Coklat Putih :

Bahan A - Karamel Kelapa
1/2 cawan (35g) kelapa kering
2 sudu besar (30g) gula
1 sudu besar (15ml) air

Bahan B
250 gm coklat putih, cincang kecil
1/2 cawan (120 gm) dairy whipping cream
2 sudu teh esen kelapa
Pewarna putih

Penyediaan Filing :
  1. Masak gula dan air hingga menjadi karamel, masukkan kelapa kering.
  2. Tutup api dan gaul hingga bersalut rata.  Ketepikan.
  3. Panaskan whiping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi bekas.
  4. Angkat dan tuangkan ke atas coklat putih.
  5. Kacau sehingga coklat larut.
  6. Tambahkan karamel kelapa dan pewarna putih.
  7. Kacau hingga sebati, tutup permukaan coklat dengan plastik wrap.
  8. Simpan di dalam peti sejuk.
  9. Sebelum di gunakan keluarkan dari peti sejuk dan biarkan pada suhu bilik.
  10. Apabila lembut, gaul rata dan masukkan ke dalam piping bag.
  11. Picit ke atas permukaan macaron.

Macaron Kelapa / Coconut Macaron


Macaron Kelapa / Coconut Macaron shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;