9 Feb 2020 0 comments

Acar Tumis Kelantan

Acar Tumis Kelantan -

Acar Tumis Kelantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 batang timun, potong 2 inci
6 tangkai kacang panjang, potong 2 inci
6 batang bendi, potong 2
1/2 batang lobak merah. potong 2 inci
1/3 cawan cuka
5 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
2 cawan air
1/4 sudu teh ajinamoto, jika suka
1/4 cawan minyak untuk menumis

Bahan Kisar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering, rendam dan tos

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing.
  2. Masukkan cuka dan secawan air dahulu.
  3. Masukkan lobak merah dahulu, reneh selama 2 minit.
  4. Kemudian masukkan bendi, timun dan akhir sekali kacang panjang.
  5. Tambahkan baki air sehingga 3/4 paras sayuran.
  6. Perasakan dengan gula, garam dan sedikit ajinamoto.
  7. Biarkan mendidih seketika dan sayuran agak lembut.
  8. Acar ini mempunyai rasa masam manis.

Acar Tumis Kelantan


Acar Tumis Kelantan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Sup Kulit Lembu

Sup Kulit Lembu -

Sup Kulit Lembu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
500 gm kulit lembut siap proses
1/2 inci halia - di ketuk
2 sudu kecil garam
4 cawan air
1 uncang rempah sup
1/2 batang carrot
2 tangkai daun sup
Bawang goreng untuk taburan

Bahan Tumis
3 ulas bawang putih, hiris
3 ulas bawang merah, hiris
1 batang kayu manis - patah 2
4 biji buah pelaga
3 tangkai bunga lawang
2-3 tangkai cengkih
3 sudu besar minyak

Penyediaan  :
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan air, halia dan uncang rempah sup.
  3. Masukkan potongan carrot.
  4. Apabila mendidih, masukkan kulit lembu.
  5. Perasakan dengan garam secukupnya.
  6. Akhir sekali, masukkan daun sup.
  7. Hidang dengan taburan bawang goreng.
  8. Jika suka pedas, boleh tambah cili padi.

Sup Kulit Lembu


Sup Kulit Lembu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;