Puding Tapai Ubikayu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
100 gm tapai ubikayu lembut, buang urat
500 ml air
8 gm serbuk agar-agar
100 gram gula pasir
200 ml santan kotak (1 pack kecil)
1 kuning telur (optional)
1 sudu kecil esen vanila
1/4 sudu teh garam
100 gm cendol
50 gm sagu mutiara
Penyediaan :
- Kisar tapai dan santan hingga halus.
- Dalam periuk, satukan air, serbuk agar dan gula pasir.
- Masak hingga gula larut.
- Masukkan tapai kisar dan garam, whisk hingga rata.
- Masukkan kuning telur dan esen vanila.
- Masak hingga mendidih dengan api perlahan.
- Angkat dan biarkan suam sedikit.
- Masukkan cendol dan sagu mutiara, gaul rata.
- Tuang ke dalam loyang yang di basahkan dahulu.
- Simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
- Enak di hidang dingin.
Puding Tapai Ubikayu
Puding Tapai Ubikayu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi