12 Mar 2020

Puding Tapai Ubikayu

Puding Tapai Ubikayu -

Puding Tapai Ubikayu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
100 gm tapai ubikayu lembut, buang urat
500 ml air
8 gm serbuk agar-agar
100 gram gula pasir
200 ml santan kotak (1 pack kecil)
1 kuning telur (optional)
1 sudu kecil esen vanila
1/4 sudu teh garam
100 gm cendol
50 gm sagu mutiara

Penyediaan :

  1. Kisar tapai dan santan hingga halus.
  2. Dalam periuk, satukan air, serbuk agar dan gula pasir.
  3. Masak hingga gula larut.
  4. Masukkan tapai kisar dan garam,  whisk hingga rata.
  5. Masukkan kuning telur dan esen vanila.
  6. Masak hingga mendidih dengan api perlahan.
  7. Angkat dan biarkan suam sedikit.
  8. Masukkan cendol dan sagu mutiara, gaul rata.
  9. Tuang ke dalam loyang yang di basahkan dahulu.
  10. Simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
  11. Enak di hidang dingin.


Puding Tapai Ubikayu





Puding Tapai Ubikayu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;