20 Aug 2020 0 comments

Halwa Kastard

Halwa Kastard -
 
Halwa Kastard
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A, Larutkan

1/2 cawan tepung custard
1 cawan air

Bahan B
1 1/4 cawan gula
1 cawan air
1 sudu kecil jus limau nipis
1 sudu kecil serbuk pelaga 
1 sudu besar minyak sapi atau mentega

Biji labu atau badam hiris panggang
Oles acuan dengan sedikit minyak.

Penyediaan :

  1. Masak air dan gula hingga mendidih dan gula larut.
  2. Masuk jus limau nipis dan tuang bancuhan tepung kastard.
  3. Kacau sentiasa hingga pekat dan berkilat
  4. Tambah minyak sapi, serbuk pelaga dan kacau sebati.
  5. Tabur biji labu dalam loyang dan tuang kan kastard.
  6. Hentak loyang dan ratakan dengan spatula.
  7. Biar hingga sejuk sebelum di potong.

Halwa Kastard


Halwa Kastard shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
19 Aug 2020 0 comments

Roti Manis Jalur Gemilang

Roti Manis Jalur Gemilang - jjj
Roti Manis Jalur Gemilang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm tepung roti
25 gm gula halus
5 gm garam
210 ml susu suam
20 gm mentega atau marjerin

Pewarna, merah, putih, biru, kuning
Loyang 7x10 in alas baking paper

Penyediaan :
  1. Larutkan yis dan gula di dalam susu suam.
  2. Kacau dan tutup hingga yis berbuih.
  3. Masuk tepung ke dalam mangkuk pengadun.
  4. Tuang larutan yis dan putar hingga bergumpal.
  5. Masuk mentega dan putar hingga doh elastik.
  6. Uli doh dengan tangan.
  7. Masuk kembali ke dalam mangkuk pengadun.
  8. Tutup dan rehatkan doh selama 30 minit hingga mengembang 2 kali ganda.
  9. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang angin.
  10. Bahagi doh dan warnakan mengikut warna bendera.
  11. Susun dalam loyang, tutup dengan kain lembab dan biar mengembang,
  12. Panaskan oven pada suhu 180C.
  13. Turunkan suhu pada 160C dan bakar selama 10 minit.
  14. Kemudian tutup loyang dengan aluminium foil.
  15. Turunkan suhu pada 150C dan bakar selama 10 minit lagi. 
Roti Manis Jalur Gemilang


Roti Manis Jalur Gemilang shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;