27 Jan 2021 0 comments

Donut Labu Berbijan

Donut Labu Berbijan -

Donut Labu Berbijan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
120 gm labu di kukus
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil yis segera
1/2 cawan susu cair (suam)
1 sudu besar Marjerin

Salutan
Susu cair
1/2 cawan bijin

Cara-cara :
  1. Satukan tepung, yis dan gula,  Gaul rata.
  2. Masukkan labu dan garam, gaul sebati.
  3. Tuang susu suam sedikit-sedikit hingga menjadi segumpal doh.
  4. Masukkan marjerin dan uli beberapa kali hingga sebati.
  5. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 15 minit.
  6. Taburi tepung di atas papan canai.
  7. Kempiskan adunan dan bulatkan kembali.
  8. Bahagi doh kepada bebola kecil 50 gm.
  9. Leperkan setiap doh, canai ringan dan lubangkan di tengahnya.
  10. Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 20 minit.
  11. Sapu permukaan nya dengan susu cair dan taburi bijan.
  12. Goreng dengan api kecil hingga masak.
NOTA :  
Jika labu berair, kurangkan sukatan susu.
Donut boleh juga di salut dengan gula kaster.

Donut Labu Berbijan


Donut Labu Berbijan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
22 Jan 2021 1 comments

Singgang Ikan Thai

Singgang Ikan Thai -

Singgang  Ikan Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 keping kepala ikan di belah dua
3 ulas bawang merah di ketuk
2 ulas bawang putih di ketuk
1/2 inci lengkuas di ketuk
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai di ketuk
6 tangkai cili padi di ketuk
1 biji tomato, belah enam
4 helai daun limau purut, ramas
1 tangkai daun ketumbar, di potong
2 1/2 cawan air
1 sudu besar jus limau nipis
3 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil garam atau secukup rasa

Penyediaan :
Didihkan air bersama bawang, lengkuas, daun limau, cili padi, serai dan serbuk kunyit.
Masukkan ikan, perasakan dengan sos ikan, jus limau, gula dan garam.
Akhir sekali masuk kan hirisan tomato dan tabur daun ketumbar.


Singgang Ikan Thai


Singgang Ikan Thai shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;