29 Jan 2021 0 comments

Puding Karamel Aiscream

Puding Karamel Aiscream -

Puding Karamel Aiscream 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
150 ml Aiscream Vanilla
1 sudu kecil Nescafe
2 sudu besar Milo
100 ml Whipping Cream (Dairy)
50 ml Jus Oren
100 ml air panas
3 biji telur
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila

Karamel :
3/4 cawan gula pasir

Ramekin atau acuan kecil
Loyang berisi air panas
Cara-cara :
  1. Masak gula dengan api perlahan hingga cair dan menjadi karamel.
  2. Tuang secukupnya ke dasar acuan. Biarkan keras.
  3. Sediakan adunan puding.
  4. Bancuh Milo dan Nescafe dengan air panas. Ketepikan.
  5. Whisk telur dan kuning telur hingga sebati.
  6. Masukkan Jus Oren, esen vanila, whiping cream, bancuhan Nescafe dan Milo.
  7. Kacau sebati dan tapis ke dalam jug.
  8. Tuang penuh bancuhan puding ke dalam acuan yang berisi karamel.
  9. Atur di atas loyang yang di isi air panas.
  10. Bakar pada suhu 160C secara water bath selama 30 - 40 minit hingga permukaan atas puding set.
  11. Apabila sejuk, longgarkan tepinya dengan pisau palet dan telengkupkan ke atas pinggan.

Puding Karamel Aiscream


Puding Karamel Aiscream shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
27 Jan 2021 0 comments

Donut Kelapa Hawaii

Donut Kelapa Hawaii -

Donut Kelapa Hawaii
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa kering
2 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil yis segera
1/2 cawan air suam
1/4 cawan santan pekat
1 sudu besar Marjerin

Cara-cara :
  1. Satukan tepung dan yis, Gaul rata.
  2. Masukkan kelapa kering dan garam, gaul sebati.
  3. Satukan air suam, santan dan susu pekat, kacau rata.
  4. Tuang sedikit-sedikit ke dalam tepung.
  5. Gaul hingga menjadi segumpal doh.
  6. Masukkan marjerin dan uli beberapa kali hingga sebati.
  7. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 15 minit.
  8. Taburi tepung di atas papan canai.
  9. Kempiskan adunan dan bulatkan kembali.
  10. Bahagi doh kepada bebola kecil 50 gm.
  11. Leperkan setiap doh, canai ringan dan lubangkan di tengahnya.
  12. Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 30 minit hingga kembang.
  13. Goreng dengan api kecil hingga masak.
  14. Angkat dan toskan.
  15. Celup permukaan donut ke dalam topping gula aising.
  16. Kemudian salut permukaan nya dengan Hawaii Coconut Flakes.

Bahan Topping
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar jus oren / lemon
1 cawan gula Aising

- Satukan bahan topping. sesuaikan kepekatannya, tidak terlalu pekat atau cair.

Bahan Salutan 
1 cawan Hawaii Coconut Flakes


Donut Kelapa Hawaii


Donut Kelapa Hawaii shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;