4 Feb 2021 0 comments

Nougat Butter Cookies

Nougat Butter Cookies -

NOUGAT BUTTER COOKIES
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN ADUNAN MENTEGA
300 gm mentega tawar
120 gm gula caster
1 biji telur A
1/4 sudu teh garam
1 sudu kecil esen vanilla 

PERISA VANILLA :
87 gm tepung gandum

PERISA STRAWBERRY :
80 gm tepung gandum
7 gm serbuk strawberry

PERISA MATCHA :
80 gm tepung gandum
5 gm serbuk teh hijau (matcha)

PERISA CHOCOLATE :
80 gm tepung gandum
7 gm serbuk koko
Cara-cara :
  1. Putar mentega dan gula hingga sebati.
  2. Tambah telur, garam dan esen vanilla.
  3. Gaul hingga menjadi adunan yang lembut.
  4. Bahagi adunan kepada 4 bahagian (115 gm setiap satu)
  5. Tambah adunan mentega kepada 4 perisa, plain vanilla, strawberry, matcha and chocolate.
  6. Masuk setiap adunan ke dalam piping bag.
  7. Pipe bentuk cincin dengan nozzle bintang 5cm.
  8. Letak Nougat di tengah.
  9. Bakar api bawah selama 15 minit pada suhu 150 Celsius.
  10. Alih ke rak atas dan bakar selama 5 minit lagi.

ALMOND NOUGAT :
100 gm kepingan Almond
70 mentega tawar
70 gm gula pasir
70 gm Madu

Cara-cara :
  1. Masak gula hingga menjadi karamel.
  2. Tambah mentega dan madu, kacau rata.
  3. Tambah kepingan Almond, gaul hingga bersalut rata.
  4. Sejukkan dahulu dan gentel bulat 3 gm setiap satu.

NOTA : 
Biskut ini melekat, guna silicon mat atau alas non stick baking paper.
Apabila biskut telah suam, guna spatula untuk mengeluarkan biskut.
Jangan biarkan biskut terlalu sejuk kerana mudah patah bila diangkat.

Nougat Butter Cookies


Nougat Butter Cookies shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
31 Jan 2021 0 comments

Donut Buah

Donut Buah -

Donut Buah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
250 gm tepung High Protein
125 air sejuk
2 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil yis segera
2 sudu besar susu tepung
1 kuning telur
1/2 sudu teh garam
25 gm Marjerin SERI PELANGI

Cara-Cara :
  1. Satukan semua bahan kecuali Marjerin.
  2. Uli hingga menjadi doh, tambah Marjerin SERI PELANGI.
  3. Uli beberapa kali hingga doh menjadi elastik.
  4. Tutup doh dan rehatkan selama 20 minit.
  5. Kempiskan doh dan bahagikan kepada bebola kecil 20 gm.
  6. Taburi tepung di atas papan canai.
  7. Leperkan setiap doh, canai ringan dan lubangkan di tengahnya.
  8. Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 20 minit hingga kembang.
  9. Goreng dengan api kecil hingga masak.
  10. Setelah sejuk hias dengan coklat cair mengikut tema buah.

Salutan / Hiasan :
500 gm coklat masakan putih, cincang kecil
50 gm coklat masakan hitam, cincang kecil
Pewarna (Oil base) yang di sukai

Cara-cara Mencairkan Coklat :
Masukkan coklat dalam bekas besi atau kaca.
Panaskan air dalam periuk hingga mendidih.
Tutup api, baru letakkkan bekas berisi coklat.
Biarkan seketika hingga coklat mencair.
Bahagikan coklat putih kepada beberapa bekas.
Beri pewarna mengikut warna buah.
Hias mengikut tema buah-buahan.

Donut Buah


Donut Buah shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;