20 Feb 2021 1 comments

Cream Cheese Pastry Puffs

Cream Cheese Pastry Puffs -

Cream Cheese Pastry Puffs
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 keping puff pastry (10 inci)
1/4 cawan gula pasir

Filling Cheese
200 gm cream cheese, suhu ruang
3 sudu besar gula halus
1 kuning telur
1 sudu kecil vanilla

1 kuning telur + 1 sudu kecil air (untuk sapuan)
Potongan buah-buahan (Pic, Blueberry, Strawberry)


Penyediaan :
  1. Panaskan oven pada suhu 200C.
  2. Potong bulat pastry puffs dengan penerap.
  3. Tekap bulatan di tengah pastry dengan gelas atau penerap.
  4. Cucuk dengan garpu di beberapa tempat.
  5. Sapu tepi nya dengan kuning telur.
  6. Tabur dengan gula pasir.
  7. Isikan bahagian tengah dengan cream cheese.
  8. Atur hirisan buah-buahan di atasnya.
  9. Bakar selama 20 minit atau hingga pastry kuning keemasan.
  10. Angkat dan tabur dengan gula aising jika suka.
  11. Buahan segar boleh di gantikan dengan filing jem buahan.

Cream Cheese Pastry Puffs


Cream Cheese Pastry Puffs shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
19 Feb 2021 0 comments

Biskut Oats Chocolate Chips dengan Coklat Sos

Biskut Oats Chocolate Chips dengan Coklat Sos -

Biskut Oats Chocolate Chips dengan Coklat Sos
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
225g mentega tawar (1 cawan)
162 gm gula pasir (3/4 cawan + 1 sudu makan)
165 gm gula perang (3/4 cawan)
100 gm telur (2 biji)
1 1/4 sudu kecil esen vanilla
1/4 sudu kecil jus lemon
281 gm tepung gandum (2 1/4 cawan)
47 gm rolled oats (1/2 cawan)
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
453 gm chocolate chips (2 2/3 cawan)
198 gm Walnuts cincang (1 3/4 cawan)

Penyediaan :
  1. Krim kan mentega, gula dan gula perang selama 2 minit.
  2. Tambah telur, vanilla dan jus lemon.
  3. Putar hingga bergaul rata.
  4. Masukkan tepung, oats, baking soda, garam dan serbuk kayu manis.
  5. Putar perlahan jangan terlebih adun.
  6. Tambah chocolate chips dan walnuts.
  7. Scoop 1 sudu makan di atas baking paper.
  8. Jarak kan 2 inci untuk biskut mengembang.
  9. Oven 150 C selama 20 minit atau hingga tepi nya keperangan.
  10. Bahagian tengah biskut masih lembut.
  11. Angkat dan biarkan sejuk selama 1 jam.
  12. Simpan dalam bekas kedap udara.

NOTA :
Adunan biskut boleh di bekukan dan dan di bakar kemudian.

Bahan Sos Celupan (Dipping Sos)
100 gm chocolate susu atau coklat gelap, cincang kecil
50 ml non dairy whipping cream (double cream)
1 sudu besar golden syrup
20 gm mentega tawar

Penyediaan :
  1. Masukkan whipping cream dan coklat dalam bekas besi atau kaca.
  2. Panaskan air dalam periuk hingga mendidih.
  3. Tutup api, letakkkan bekas berisi coklat tadi.
  4. Biar sebentar hingga coklat mencair.
  5. Tambah mentega dan golden syrup.
  6. Gaul rata hingga mentega cair dan sos licin berkilat.

Biskut Oats Chocolate Chips dengan Coklat Sos


Biskut Oats Chocolate Chips dengan Coklat Sos shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;