22 Oct 2015 0 comments

Tepung Boko Beras Gula Merah

Tepung Boko Beras Gula Merah -

Tepung Boko Beras Gula Merah

Bahan-bahan

Sos Santan / Kepala Santan
300ml santan pekat KARA
200ml air
4 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam

Satukan dan tapis ke dalam periuk.  Kacau di atas api sederhana hingga sos pekat.  Angkat dan ketepikan.  Sementara itu sediakan adunan tepung boko.

Sirap Gula Merah
200gm gula merah
1 sudu besar gula pasir
150ml air
1 helai daun pandan

Satukan bahan di atas dan masak hingga gula larut.  Tapis dan ketepikan.

150gm tepung beras
500ml air
1 sudu teh air kapur

Loyang 7 atau 8in di gris minyak dan alas dengan plastik tahan panas.
Daun pisang untuk menbungkus - layur atas api, sapu sedikit minyak

Satukan tepung beras, air dan air kapur, masukkan sirap gula merah dan kacau hingga rata.  Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25minit hingga masak.  Angkat dan sejukkan sebentar.

Sudukan 1 sudu besar ke atas daun pisang dan satu sudu besar sos santan.  Bungkus dan semat dengan lidi.

Jika tiada daun pisang, sendukkan ke dalam mangkuk dan tuang atasnya dengan sos santan.
Tepung Boko Beras Gula Merah



Tepung Boko Beras Gula Merah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
21 Oct 2015 0 comments

Kuih Baulu Gula Melaka

Kuih Baulu Gula Melaka -

Kuih Baulu Gula Melaka
Olahan :  FB Lina Thomas
Sumber: Authentic Malay Cooking Book

Bahan-bahan:
6 biji telur A
200gm gula melaka atau gula merah (di haluskan)
1 sudu kecil vanilla extract, pilihan
200g tepung kek atau tepung gandum
1/2 sudu kecil serbuk penaik
Secubit garam

Acuan Baulu - menghasilkan 48 keping

Penyediaan :
1.  Panaskan ketuhar kepada 400F / 200C (api atas bawah)
2.  Ayak tepung, serbuk penaik dan garam dan ketepikan.
3.  Dalam mixer, putar telur dan gula sehingga kembang dan pucat sehingga bertukar warna putih, putar kira-kira 8 minit. Kemudian masukkan ekstrak vanila (jika guna) dan terus putar untuk beberapa minit.
4.  Masukan campuran tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan kaup balikkan dengan spatula perlahan-lahan sehingga sebati.  Masukkan adunan ke dalam jug kecil.
5.  Sapu acuan dengan minyak (supaya bahulu tidak melekat) dan kemudian panaskan acuan di dalam ketuhar kira-kira 3 hingga 4 minit. Keluarkan acuan dari ketuhar. Tuang atau sudukan adunan ke dalam acuan hingga penuh dan bakar selama kira-kira 10 hingga 12 minit ataupun sehingga nampak kekuningan.
5.  Angkat kuih bahulu keluar dengan lidi dan biarkan ia sejuk sepenuhnya dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Kuih Baulu Gula Melaka


Kuih Baulu Gula Melaka shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;