22 Oct 2015

Tepung Boko Beras Gula Merah

Tepung Boko Beras Gula Merah -

Tepung Boko Beras Gula Merah

Bahan-bahan

Sos Santan / Kepala Santan
300ml santan pekat KARA
200ml air
4 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam

Satukan dan tapis ke dalam periuk.  Kacau di atas api sederhana hingga sos pekat.  Angkat dan ketepikan.  Sementara itu sediakan adunan tepung boko.

Sirap Gula Merah
200gm gula merah
1 sudu besar gula pasir
150ml air
1 helai daun pandan

Satukan bahan di atas dan masak hingga gula larut.  Tapis dan ketepikan.

150gm tepung beras
500ml air
1 sudu teh air kapur

Loyang 7 atau 8in di gris minyak dan alas dengan plastik tahan panas.
Daun pisang untuk menbungkus - layur atas api, sapu sedikit minyak

Satukan tepung beras, air dan air kapur, masukkan sirap gula merah dan kacau hingga rata.  Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25minit hingga masak.  Angkat dan sejukkan sebentar.

Sudukan 1 sudu besar ke atas daun pisang dan satu sudu besar sos santan.  Bungkus dan semat dengan lidi.

Jika tiada daun pisang, sendukkan ke dalam mangkuk dan tuang atasnya dengan sos santan.
Tepung Boko Beras Gula Merah



Tepung Boko Beras Gula Merah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;