Kek Lapis Rainbow
Bahan A
450gm mentega
180gm gula kaster
21 biji kuning telur
4 sudu makan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
Bahan B
160gm gula kaster
10 biji putih telur
1/2 sudu teh serbuk krim of tartar
Bahan C
320gm tepung Hong Kong
1/2 sudu teh serbuk penaik
Bahan D
Pewarna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah
Untuk sapuan : 3 sudu makan majerin + 2 sudu makan susu pekat manis
Loyang 8x8x3 Gris dan alas dasar loyang.
Cara-cara :
1. Bahan A, pukul mentega, gula, susu pekat manis hingga kembang dan berkrim. Tambah esen vanila dan masukkan kuning telur sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk besar. Ketepikan.
2. Bahan B, pukul dengan kelajuan tinggi (high speed) hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan.
3. Masukkan bahan C ke dalam bahan A, gaul rata. kemudian kaup balikkan dengan B sedikit demi sedikit hingga adunan bergaul rata.
4. Bahagikan adunan kepada 13 bahagian, 7 bahagian warna asal dan 6 bahagian untuk di campur bersama pewarna.
Adunan Asal - 1,120gm - 7 lapisan (160gm setiap lapisan)
Adunan Berwarna - 960gm - 6 lapisan (160gm setiap satu pewarna)
5. Ratakan l lapisan (160gm) adunan asal, bakar api atas dan bawah selama 8-10 minit.
6. Apabila masak, cucuk dengan garpu dan tekan dengan penekan supaya rata. Permukaan lapisan jangan terlalu perang supaya warna lapisan lebih jelas. Sapu dengan bahan sapuan. Kemudian lapiskan dengan adunan berwarna mengikut turutan menggunakan api atas saja sehingga habis.
Ulangi setiap Lapisan seperti berikut :
Adunan asal, Ungu
Adunan asal, Biru
Adunan asal, Hijau
Adunan asal, Kuning
Adunan asal, Oren
Adunan asal, Merah
Lapisan Akhir - Adunan asal
7. Untuk lapisan terakhir, bakar hingga masak, keluarkan dari ketuhar dan tutup loyang adunan dengan aluminium foil kemudian bakar lagi dengan api atas dan bawah selama 15 minit.
Kek Lapis Rainbow
Kek Lapis Rainbow shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment