Nasi Mandy Daging
Sumber : Kak Aini FB
Bahan-Bahan:
PENYEDIAAN STOK TULANG UNTUK NASI
Bahan-bahan
1 ½ kg tulang lembu/kambing yang ada daging
15 biji buah pelaga
15 kuntum bunga cengkih
15 biji lada hitam
1 sudu kecil jintan putih
1 biji buah pala (diketuk)
3 helai bay leaves atau daun salam
1 inci halia (diketuk)
PENYEDIAAN NASI
3 cawan beras basmathi
3-4 cawan stok tulang (bergantung kepada jenis beras basmathi)
2 sudu minyak sapi / mentega / minyak zaitun
1 labu bawang besar yang besar (potong dadu)
1 biji tomato yang kecil (potong dadu)
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
5 biji lada hitam
garam secubit
PENYEDIAAN SALATAH
2 biji tomato
2 cili merah
½ biji bawang besar
sedikit daun ketumbar
lemon
garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara :
1. Rebus tulang dan daging sehingga empuk bersama rempah ratus, bay leaves/daun salam dan halia. Tapis, ambil stok dan tulang dan daging.
2. Tumis bawang besar bersama minyak sapi / mentega / minyak zaitun sehingga layu. Masukkan rempah ratus, garam, beras basmathi dan stok tulang. Masukkan tulang dan daging. Biarkan sehingga mendidih lalu masukkan tomato yang telah dipotong dadu. pindahkan ke periuk nasi elektrik. (Kalau nak biarkan kat dapur gas pun tak mengapa, biar sehingga nasi masak. Bila sudah masak, bolehlah titik pewarna kuning dan kaup balikkan menggunakan garpu supaya nasi tidak patah.
3. Untuk salatah , kisar tanpa air kesemua bahan kecuali garam, gula dan lemon. Apabila sudah hancur, masukkan gula dan garam secukupnya bersama perahan lemon.
4. Hidang nasi bersama Salatah , telur masin, acar timun atau sebagainya.
Nasi Mandy Daging
Nasi Mandy Daging shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment