Tepung Boko Beras Gula Merah
Bahan-bahan
Sos Santan / Kepala Santan
300ml santan pekat KARA
200ml air
4 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam
Satukan dan tapis ke dalam periuk. Kacau di atas api sederhana hingga sos pekat. Angkat dan ketepikan. Sementara itu sediakan adunan tepung boko.
Sirap Gula Merah
200gm gula merah
1 sudu besar gula pasir
150ml air
1 helai daun pandan
Satukan bahan di atas dan masak hingga gula larut. Tapis dan ketepikan.
150gm tepung beras
500ml air
1 sudu teh air kapur
Loyang 7 atau 8in di gris minyak dan alas dengan plastik tahan panas.
Daun pisang untuk menbungkus - layur atas api, sapu sedikit minyak
Satukan tepung beras, air dan air kapur, masukkan sirap gula merah dan kacau hingga rata. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25minit hingga masak. Angkat dan sejukkan sebentar.
Sudukan 1 sudu besar ke atas daun pisang dan satu sudu besar sos santan. Bungkus dan semat dengan lidi.
Tepung Boko Beras Gula Merah
Tepung Boko Beras Gula Merah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi