Kek Pisang / Banana Cake
Sumber : FB Riam
Bahan-bahan
3/4 cawan pisang / 3 biji pisang berangan, atau 4 biji pisang emas
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
sedikit garam
1/2 sudu teh esen vanila @ esen pisang
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula castor
2 biji telur size B
Loyang di leser mentega
Cara-cara :
1. Lecek pisang bersama 1 sudu besar jus limau nipis untuk naikan urat2 pisang.
2. Ayak tepung, soda bikabonat, baking powder dan garam. Ketepikan
3. Pukul telur,gula dan esen vanila hingga gebu. Masukkan minyak jagung. tuang perlahan-lahan sambil terus memukul.
4. Masukkan pisang, pukul sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, gaul guna speed perlahan.
5. Bakar pada suhu 160-170c selama 30min. Jika permukaan keperangan turunkan suhu kepada 150C. Cucuk dgn lidi jika lidi bersih dah masak jika belum tambah 5min lagi.
Kek Pisang / Banana Cake
Kek Pisang / Banana Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment