Tart Nenas Tulip
Bahan-bahan
250gm buttercup
40gm gula kaster
3 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh pewarna kuning
400gm tepung gandum
30gm tepung jagung
Jem nenas secukupnya - gentel bujur
1 biji kuning telur + sedikit air untuk sapuan
Penyediaan :
- Pukul mentega dan gula menggunakan senduk kayu hingga berkrim. Masukkan susu, esen vanila dan pewarna kuning. Gaul rata dan masukkan kuning telur. Kacau hingga sebati.
- Masukkan campuran tepung yang di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
- Ambil 1/4 adunan doh dan beri pewarna hijau untuk tampok bunga.
- Canai adunan yang di alas 2 keping plastik. Terap menggunakan penerap bulat bergerigi. Buat hingga habis.
- Kemudian letak inti di tengahnya dan lipat di kedua arah hingga bercantum. Buat hingga habis.
- Akhir sekali canai dan terap doh hijau untuk daun. Lekatkan di pangkal bunga.
- Bakar pada suhu 150C selama 20minit. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan biskut sejuk dahulu.
- Sapu dengan kuning telur dan bakar semula selama 8-10 minit.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
Tart Nenas Tulip
Tart Nenas Tulip shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment