Passion Fruits Jelly Cheese Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Dasar Biskut
150gm biskut digestive - dihancurkan
70gm mentega cair
*** untuk memotong kek keju, rendam pisau dalam air panas, lap dan potong. Sentiasa simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Dasar Biskut
150gm biskut digestive - dihancurkan
70gm mentega cair
Loyang 7 in Loose Base
Penyediaan Dasar Kek :
- Gaul serbuk biskut dan mentega cair hingga rata.
- Ratakan dan tekan padat ke dasar loyang.
- Bakar selama 8-10 minit pada suhu 180C.
- Sejukkan dahulu.
250 gm cream cheese - suhu bilik
60 gm gula kaster
150 ml UHT whipping cream
1 1/2 sudu besar gelatin (HALAGEL)
50 ml air
Jelly Markisa
250 ml air
2 sudu kecil serbuk agar-agar
2 sudu besar gula pasir
8 biji buah Markisa, ambil isinya
60 gm gula kaster
150 ml UHT whipping cream
1 1/2 sudu besar gelatin (HALAGEL)
50 ml air
Jelly Markisa
250 ml air
2 sudu kecil serbuk agar-agar
2 sudu besar gula pasir
8 biji buah Markisa, ambil isinya
Penyediaan Krim Keju :
- Putar whipping cream hingga pekat. Ketepikan.
- Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar hingga gelatin kembang.
- Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau secara double boil. Ketepikan.
- Pukul cream cheese dan gula hingga rata dan licin.
- Masukkan gelatin cair dan akhir sekali masukkan whipping cream.
- Kaup balik hingga sebati. Bahagi kepada 2 bahagian.
- Tuang 1 bahagian adunan keju ke atas dasar biskut, ratakan.
- Simpan dalam peti sejuk selama 10 minit hingga permukaannya set.
- Sementara itu masak Jeli Markisa.
- Satukan air, gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk.
- Masak hingga mendidih.
- Tutup api, kacau hingga wapnya hilang.
- Masukkan isi buah Markisa, gaul rata.
- Bahagi kepada 2 bahagian yang sama banyak.
- Tuang 1 bahagian larutan jelly ke atas cheesecake.
- Masukkan semula ke dalam peti sejuk sehingga jelly beku.
- Tuang baki adunan cheese, ratakan ke atas adunan jelly.
- Setelah set, tuang baki jelly.
- Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.
Nota :
Untuk satu lapisan, tak perlu bahagikan adunan kepada 2.
Tuang semua adunan keju ke atas dasar biskut, setelah set, tuang larutan jelly.
*** Jika adunan jelly mengeras, panaskan beberapa saat di dalam microware atau meletakkan bekas jelly ke dalam bekas berisi air panas.
*** untuk memotong kek keju, rendam pisau dalam air panas, lap dan potong. Sentiasa simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Passion Fruits Jelly Cheese Cake
Passion Fruits Jelly Cheese Cake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
1 comments:
AJO_QQ poker
kami dari agen poker terpercaya dan terbaik di tahun ini
Deposit dan Withdraw hanya 15.000 anda sudah dapat bermain
di sini kami menyediakan 9 permainan dalam 1 aplikasi
- play aduQ
- bandar poker
- play bandarQ
- capsa sunsun
- play domino
- play poker
- sakong
-bandar 66
-perang baccarat (new game )
Dapatkan Berbagai Bonus Menarik..!!
PROMO MENARIK
di sini tempat nya Player Vs Player ( 100% No Robot) Anda Menang berapapun Kami
Bayar tanpa Maksimal Withdraw dan Tidak ada batas maksimal
withdraw dalam 1 hari.Bisa bermain di Android dan IOS,Sistem pembagian Kartu
menggunakan teknologi yang mutakhir dengan sistem Random
Permanent (acak) |
Whatshapp : +855969190856
Post a Comment