by Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan- Bahan Pani Puri
1 cawan tepung Suji / Semolina
1 cawan tepung Suji / Semolina
2 sudu besar Tepung Gandum
1/2 sudu kecil garam
1/3 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1/3 cawan air
Penyediaan :
- Satukan tepung dan garam, masukkan air.
- Uli hingga menjadi doh yang kental.
- Tutup dengan kain lembab dan rehatkan 20 minit.
- Canai nipis dan terap dengan penerap bulat.
- Selepas di terap canai lagi hingga betul-betul nipis.
- Goreng dalam minyak sederhana panas hingga mengelembung.
- Bila keperangan, angkat dan toskan di atas tissue dapur.
- Untuk menghidang, pecahkan pani puri di bahagian atasnya.
- Isikan dengan Kentang Masala.
- Celup dalam sos hijau dan asam jawa.
Sos Chutney Hijau :
1/2 cawan daun pudina
1/2 cawan daun ketumbar
2 hiris halia
2-3 tangkai cili hijau
1 biji Lemon
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh serbuk jintan putih
garam secukup rasa
1/2 cawan daun ketumbar
2 hiris halia
2-3 tangkai cili hijau
1 biji Lemon
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh serbuk jintan putih
garam secukup rasa
1 cawan air ais
Masukkan semua ke dalam pengisar dan kisar halus, tapis.
Masukkan semua ke dalam pengisar dan kisar halus, tapis.
Sos Chutney Asam Jawa :
1 cawan jus asam jawa
3 sudu besar gula perang
1/4 cawan gula perang
1/2 sudu kecil serbuk cili
1/4 sudu teh garam
Satukan semua di dalam periuk, masak dengan api kecil hingga gula larut.
1 cawan jus asam jawa
3 sudu besar gula perang
1/4 cawan gula perang
1/2 sudu kecil serbuk cili
1/4 sudu teh garam
Satukan semua di dalam periuk, masak dengan api kecil hingga gula larut.
Angkat dan tapis. Sejukkan dahulu.
Kentang Masala :
2 biji kentang rebus
1/2 cawan bawang cincang
1/2 cawan daun ketumbar cincang
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu teh garam
2 biji kentang rebus
1/2 cawan bawang cincang
1/2 cawan daun ketumbar cincang
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu teh garam
Lecek kentang dan gaul bersama bahan2 nya.
Pani Puri
Pani Puri shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment