2 Jul 2013 0 comments

Resepi Kuih Bahuwa

Resepi Kuih Bahuwa -
Panduan Hidangan Istimewa Kuih Bahuwa yang juga dikenali Kuih Bahulu Terengganuen. Cara menyediakan Kuih Bahulu Terengganuen Kuih Bahuwa dan Panduan hidangan Kuih Muih Tradisional. Resepi Kuih Bahuwa Citarasa Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kuih Muih Tradisional sentuhan Moden.

Resepi Kuih Bahuwa

Bahan-bahan Resepi Kuih Bahuwa

6 biji telor ayam
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca teh esen vanila
1 camca teh bikarbonat soda
secubit garam

Cara Menyediakan Kuih Bahuwa 

Telur dan gula dipukul dengan menggunakan mixer sehingga kembang. Kemudian dicampurkan pula esen vanila dan garam. Setelah rata campurkan pula tepung yang telah diayak bersama bikarbonat soda sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga rata. Jika suka boleh juga dicampurkan sedikit esen hijau.

Kemudian bolehlah dibakar kedalam ketuhar yang telah dipanaskan 200C terlebih dahulu selama 30-40 minit. Sedap dimakan ketika panas.

Koleksi Kuih Muih Tradisional

Cara menyediakan Kuih Muih Tradisional Tempatan. Resepi Kuih Bahulu Terengganuen atau Kuih Bahuwa. Masakan Kuih Muih Tempatan. Panduan Hidangan Kuih Bahulu Terengganuen Kuih Bahuwa. Selamat mencuba.


30 Jun 2013 0 comments

Resepi Popia Goreng Berapi

Resepi Popia Goreng Berapi - Panduan Hidangan Istimewa Popia Goreng Berapi yang juga dikenali Popia Api. Cara menyediakan Kuih Popia Goreng dan Panduan hidangan Kuih Muih Bulan Ramadhan. Resepi Istimewa Popia Goreng Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kuih Muih Bulan Ramadhan dengan sentuhan Moden. 

Resepi Popia Goreng Berapi

Bahan Popia Goreng Berapi

Kulit popiah secukupnya
Minyak untuk menggoreng
1
sudu besar tepung gandum
3 sudu besar air dibancuh sebagai gam kulit popiah

Bahan Inti Popia Goreng Berapi

200 gm udang dihiris kecil
1 batang carrot kecil disagat atau dipotong halus
1 mangkuk kobis diracik halus
5 batang kacang panjang dipotong halus
1 tangkai cili merah dihiris halus
1 labu bawang besar diracik
1 ulas bawang besar
1 sudu besar minyak
Garam

Cara Menyediakan Popia Goreng Berapi

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
  2. Masukkan udang dan carrot, Kacau rata.
  3. Masukka kobis, kacang dan garam. Kacau rata.
  4. Bila sayur telah lembut tutup api dan tapiskan supaya kuahnya turun kedalam mangkuk.
  5. Bubuh inti popiah ditengah kulit popiah dan gulungkan sehingga hujung saperti gulungan kueh gulung atau ketayap.
  6. Gamkan hujung dengan bancuhan tepung tadi.
  7. Goreng dalam minyak yg banyak dan sederhana panas.
  8. Bila telah kekuningan boleh angkat dan toskan minyak.
  9. Hidangkan dengan kuah cili sos.

Cili untuk Popia Goreng Berapi


Bahan Cili Popia Goreng Berapi 

2 sudu besar cili mesin
1 ulas bawang putih ] tumbuk hancur
2
sudu besar cili sos
2
sudu besar cuka
1
sudu besar gula
3
sudu besar minyak
Garam
Bijan  jika suka

Cara Penyediaan Cili Popia Goreng Berapi

  1. Tumiskan cili dan bahan lain. Masakkan sehingga pekat.dan naik minyak.  
  2. Masukkan popiah goreng tadi dan taburkan bijan.  
  3. Kacau rata dan angkat.  
  4. Hidangkan.

Koleksi Kuih Muih Bulan Ramadhan

Cara menyediakan Kuih Muih Istimewa Ramadhan. Resepi Kuih Popia Berapi. Masakan Kuih Muih Tempatan. Panduan Hidangan Kuih Popia Goreng Berapi. Selamat mencuba 

 
;