8 Jul 2013 0 comments

Petua Rahsia Segar di Bulan Puasa

Petua Rahsia Segar di Bulan Puasa -
Petua agar Badan Segar di Bulan Puasa Ramadhan. Petua ini bukan lagi Rahsia setelah didedahkan kepada umum oleh Sha-Myheart. Selain itu rujuk juga Panduan Kesihatan di Bulan Ramadhan. Bagaimana cara-cara menjadikan badan kita lebih segar di bulan puasa Ramadhan ini, apakah rahsianya.
 
Petua Rahsia Segar di Bulan Puasa

Petua Rahsia Segar di Bulan Puasa

Korang ambik limau nipis, limau purut, lemon atau apa sahaja jenis limau. Dah ada tu, potong limau tu. Ambik dan lumurkan ke muka, tangan, kaki. Boleh jugak lumurkan ke seluruh badan.


Petua Rahsia Segar di Bulan Puasa

Cara nak dapatkan jus limau yang banyak? Cari buah yang betul-betul masak. Kalau tak dapat buah masak, korang golek-golekkan buah tu kat papan pemotong. Buat beberapa kali. Pasti korang akan dapatkan juice yang banyak. Tapi jangan la ambik buah yang tak masak atau putik, memang tak akan dapat juice yang menyelerakan. Jangan lupa masukkan gula ya. Eh, bukan. Bukan nak minum ya tapi untuk dilumurkan pada tubuh badan.

Kalau korang nak kesan segar yang lebih sejuk, letak sekejap dalam peti sejuk juice yang dah diperah. Wah, segarnya. Tapi tak boleh sejuk sangat, rasa tak ori segar tu. Walau bagaimanapun, kalau korang tak perah buah tu, jangan letak dalam peti sejuk sebab akan mengurangkan juicy buah tersebut.

Boleh jugak korang letak dalam mikrowave sekejap dalam 15-20 saat. Ingat, korang nak dapatkan jus limau tu bukannya nak didihkannya.

Aku memang buat macam ni. Memang rasa segar je badan. Lagi-lagi lumurkan limau selepas mandi. Wah, segarnya. Bukan segar je, kulit akan rasa lebih halus. Ada orang kata akan pedih pada muka kalau lumurkan limau, pada aku ok jer tak rasa apa-apa pun.

3 Jul 2013 2 comments

Resepi Kek Lapis Dua Rasa

Resepi Kek Lapis Dua Rasa -
Panduan Hidangan Istimewa Resepi Kek Lapis Dua Rasa yang juga dikenali Kek Masam Manis Berlapis. Cara menyediakan Kek Lapis Dua Rasa dan Panduan Hidangan Kek Paling Sedap. Resepi Kek Lapis Dua Rasa, Citarasa Moden dan Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kek dan Kuih Muih Tradisional dengan sentuhan Moden. Dengan rasa hormat dan gembira, terimalah Resepi Kuih dan Kek Lapis Dua Rasa untuk dinikmati seisi keluarga. 

Resepi Kek Lapis Dua Rasa
Resepi Kek Lapis Terkini

Bahan-Bahan Kek Lapis Dua Rasa

  • 20 bungkus asam manis (bentuk bulat warna merah)
  • 300 gram serbuk roti atau Biskut Marrie (ikut suka jenis roti)
  • 200 gram gula halus
  • 10 biji telur ayam (asing putih dan kuning)
  • 400 gram buttercup
  • 1 tin susu pekat
  • Serbuk koko

Cara Menyediakan Kek Lapis Dua Rasa

  1. Putih telur dipukul bersama gula hingga kembang dan Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit.
  2. Dalam bekas lain pukul mentega bersama susu pekat hingga kembang.
  3. Masukkan adunan telur ke dalam mentega tadi dan serbuk roti, kacau hingga sebati.
  4. Bahagi kepada 2 adunan, satu di biarkan dan satu di masukkan serbuk koko atau perwarna.
  5. Loyang dipanaskan dan masukkan satu senduk adunan koko dan kukus hingga masak.
  6. Susun asam manis di atas lapisan tadidan masukkan adunan kedua.
  7. Masak hingga habis, seakan sama seperti membuat kuih lapis.

Tips Resepi Kek Lapis

Loyang Hitam digunakan untuk hasilkan Kek Lapis terbaik
Penutup Periuk dibalut dengan Aluminium Foil agar atas Kek Lapis tidak lembab

Koleksi Resepi Kek Melayu Tradisional

Cara menyediakan Kek dan Kuih Muih Tradisional Tempatan. Resepi Kek Lapis Dua Rasa atau Kek Masam Manis Berlapis. Masakan Kuih Muih Tempatan dan Tips Resepi. Panduan Hidangan Kek Lapis Dua Rasa. Selamat mencuba. #Resepi #Kek #Kuih 
 
;