21 Jan 2015 0 comments

AYAM MASAK MADU

AYAM MASAK MADU -



Bahan-bahan:


  • 500 gm ayam

  • 3 sdb cili kisar

  • 6 ulas bawang merah*

  • 2 ulas bawang putih*

  • 2 sdb cili sos

  • 3 sdb madu

  • 1 sdt serbuk lada hitam

  • 2 biji cili merah (saya letak cili hijau)-dihiris

  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat)

  • Garam

  • air secukupnya


Cara:

1. Bahan yang bertanda * ditumbuk halus.

2. Ayam diletak garam kunyit, kemudian digoreng hingga warna keemasan.

3. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga berminyak. Kemudian masukkan cili kisar biarkan sehingga cili masak.

4. Masukkan sos cili, madu dan sedikit air, biarkan mendidih.

5. Masukkan ayam, serbuk lada hitam, hirisan bawang besar dan hirisan cili. Gaul rata dan masak hingga pekat. Rasakan, dan jika perlu masukkan garam. Baruah diangkat untuk dihidangkan.





AYAM MASAK MADU shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

KERABU JANTUNG PISANG

KERABU JANTUNG PISANG -



BAHAN-BAHAN :


  • 1 biji jantung pisang

  • 1/2 cawan ikan bilis kecil - boleh ditambah

  • 1 biji bawang besar

  • kerisi secukupnya

  • Garam secukup rasa

  • jus limau nipis secukupnya


BAHAN DITUMBUK LUMAT :


  • 3 biji bawang merah

  • 1 ulas bawang putih

  • 2 biji cili merah - boleh ditambah

  • 1 inci belacan dibakar


CARA MEMASAK :

1. Kopek jantung piasng sampai ke bahagian yang lembut . MAsak air dalam dalam periuk samapi mengelegak dan potong jantung pisang , masukkan jantung pisang ke dalam air rebusan serta masak sampai jantung pisang empuk lembut . Tos dan ketepikan dulu .

2. Tumbuk lumat semua bahan . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .

3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam mangkuk yang sesuai bersama jantung pisang , kerisi secukup rasa , ikan bilis secukupnya dan jus limau nipis secukupnya . Masukkan garam dan gula secukup rasa , dah siap kerabu ni dan boleh dihidangkan .

Kerabu jantung pisang ni dicampur dengan ikan bilis kecil yang digoreng ranggup ,bertambah sedappp...



KERABU JANTUNG PISANG shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;