13 Aug 2015 0 comments

Tumis tempoyak udang

Tumis tempoyak udang -
Alhamdulillah sedap ^_^


BAHAN-BAHAN :-

500 grm udang - dibersih buang kepala dan ekor
1 biji bawang besar - dipotong berbaji
Garam dan gula secukup rasa
2-3 sudu besar tempoyak
1 keping asam keping - jika perlu

BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT ATAU DIKISAR :-

2 biji cili merah
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 batang serai
1 cm kunyit hidup

* boleh tambah cili api jika suka pedas

CARA MEMASAK :-

Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan kacau sampai layu dan terbit bau wangi kemudian masukkan tempoyak . Kacau semua bahan dan biarkan sambal menjadi masak serta pecah minyak . Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .

- Masukkan bawang besar dan dikacau sekali sekala semua bahan , biarkan bawang besar layu .  Masukkan semua udang dan dikacau rata semua bahan . Rasa sambal jika kurang masam baru ditambah sedikit asam keping atau jus limau nipis . Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan jika kurang manis boleh ditambah sedikit gula , bila udang dah masak boleh la ditutup api dapur . Tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .



Tumis tempoyak udang shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
12 Aug 2015 0 comments

Kerabu jantung pisang

Kerabu jantung pisang -
Alhamdulillah sedap kerabu jantung pisang ni ^_^


BAHAN-BAHAN :

600 grm jantung pisang yg sudah direbus
1 biji bawang besar
1 cawan santan
kerisi secukupnya
Garam secukup rasa
jus limau nipis secukupnya

BAHAN DI KISAR :

2 biji cili merah - boleh ditambah
1/2 inci halia
1 batang serai
3 sudu besar udang kering - rendam dlm air panas

* boleh tambah cili api jika suka pedas

CARA MEMASAK :

1. Kopek jantung pisang sampai ke bahagian yang lembut . Masak air dalam dalam periuk sampai mendidih dan potong jantung pisang , masukkan jantung pisang ke dalam air rebusan serta masak sampai jantung pisang empuk lembut . Tos dan ketepikan dulu .

2. Rendam sekejap udang kering dalam air panas kemudian di tos . Kisar cili merah bersama halia ,serai dan udang kering . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .

3. Masukkan semua santan dengan bahan kisar ke dalam kuali dan masak sampai mendidih atau pecah minyak kemudian masukkan sedikit lad hitam dan kacau semua bahan . Masukkan jantung pisang dalam ke dalam kuali . Masukan kerisi secukup rasa dan jus limau nipis secukupnya . Masukkan garam secukup rasa , Kacau semua bahans ehingga cukup rata . Dah siap kerabu ni dan boleh dihidangkan .


Kerabu jantung pisang shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;