Resepi Ayam Varuval
Sumber : Kalaivani VJ
Bahan-bahan :
1 ekor ayam - potong saiz sesuai
Pes bawang putih dan halia**
15 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit minyak
- Kisar halus dan bahagi kepada 2 bahagian, 1/2 untuk perapan dan 1/2 untuk tumisan
Bahan Perapan
2 sudu besar pes bawang putih**
1 sudu besar serbuk kari daging
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit garam
Gaul ayam bersama bahan perapan selama 1 jam. Kemudian goreng hingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
Bahan Goreng
- Panaskan minyak, goreng semua bahan hingga garing. Tos dan ketepikan.2 sudu besar pes bawang putih**
1 sudu besar serbuk kari daging
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit garam
Gaul ayam bersama bahan perapan selama 1 jam. Kemudian goreng hingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
Bahan Goreng
Bahan-bahan (Ingredient)
Bahan Tumis
Bahan-bahan (Ingredient)
Penyediaan :
- Panaskan minyak, tumis pes bawang putih halia, bawang besar, tomato dan serbuk cili. Tumis hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan bahan goreng dan ayam yang telah digoreng tadi. Perasakan dengan garam dan gula. Tidak perlu ditambah air.
- Ayam Varuval sedikit manis rasanya. Gaul rata dan biarkan merenih seketika.
Ayam Varuval
Ayam Varuval shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi