27 Jan 2016 0 comments

Ayam Varuval

Ayam Varuval -

Resepi Ayam Varuval
Sumber :  Kalaivani VJ

Bahan-bahan :  
1 ekor ayam - potong saiz sesuai

Pes bawang putih dan halia**
15 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit minyak
- Kisar halus dan bahagi kepada 2 bahagian, 1/2 untuk perapan dan 1/2 untuk tumisan

Bahan Perapan
2 sudu besar pes bawang putih**
1 sudu besar serbuk kari daging
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit garam

Gaul ayam bersama bahan perapan selama 1 jam.  Kemudian goreng hingga keperangan.  Angkat dan ketepikan.

Bahan Goreng 

Bahan-bahan (Ingredient)

- Panaskan minyak, goreng semua bahan hingga garing.  Tos dan ketepikan.

Bahan Tumis

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang putih halia, bawang besar, tomato dan serbuk cili.  Tumis hingga garing dan pecah minyak.
  2. Masukkan bahan goreng dan ayam yang telah digoreng tadi. Perasakan dengan garam dan gula. Tidak perlu ditambah air.
  3. Ayam Varuval sedikit manis rasanya. Gaul rata dan biarkan merenih seketika.


Ayam Varuval


Ayam Varuval shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
26 Jan 2016 0 comments

Ayam Bumbu Bali Asli

Ayam Bumbu Bali Asli -

Ayam Bumbu Bali Asli

Bahan-bahan (Ingredient)


Bahan Kisar

Bahan-bahan (Ingredient)


Penyediaan :
  1. Cuci ayam dan gaul dengan perahan jus limau nipis untuk menghilangkan bau hamis ayam. Kemudian lumur dengan garam dan serbuk lada putih. Perap selama 15minit.  Panaskan minyak dan goreng hingga ayam keperangan. Angkat dan toskan.
  2. Ambil sedikit minyak gorengan ayam tadi untuk menumis.
  3. Tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  4. Masukkan daun limau purut, daun salam dan hirisan buah tomato, tumis hingga tomato layu.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Masukkan ayam goreng, gaul rata dan masak sebentar hingga bumbu agak pekat.
Ayam Bumbu Bali Asli


Ayam Bumbu Bali Asli shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;