16 Jun 2016 0 comments

Biskut Ulat Bulu

Biskut Ulat Bulu -

Biskut Ulat Bulu

Bahan-bahan
300gm tepung gandum
150gm tepung jagung
50gm susu tepung
180gm minyak sapi
100gm mentega
80gm gula aising
Pewarna hijau
Pandan emulco

Inti Kurma
200gm kurma, cincang halus
50ml susu cair
1/2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar mentega
1/2 sudu besar tepung pulut

Masukkan semua bahan ke dalam periuk non-stick dan masak dengan api kecil hingga kental dan berkilat.  Masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk.
Apabila mengeras, gentel inti bulat-bulat.  Supaya inti tidak melekat di tangan, lumurkan tapak tangan dengan shortening sebelum mengentel.

Salutan :  Gula kaster
Peralatan :  Penerap kuih siput

Penyediaan :
  1. Satukan mentega, gula aising dan minyak sapi.  Kacau menggunakan senduk kayu hingga rata. Masukkan perisa pandan, pewarna dan susu tepung.  Kacau sebati.
  2. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli dengan tangan sehingga mendapat doh yang tidak melekat di jari.
  3. Ambil 1 sudu teh doh (10gm) masukkan inti kurma dan bentukkan sedikit bujur.  Buat hingga habis.
  4. Untuk membuat jalur seperti ulat, ambil sebiji doh dan tekan ke atas penerap kuih siput.
  5. Bakar pada suhu 160C selama 25-30 minit atau sehingga masak.
  6. Keluarkan dari oven, biarkan biskut sejuk dan mengeras kemudian golek dengan gula kaster.


Biskut Ulat Bulu


Biskut Ulat Bulu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
15 Jun 2016 0 comments

Tart Nenas Tulip

Tart Nenas Tulip -

Tart Nenas Tulip

Bahan-bahan
250gm buttercup
40gm gula kaster
3 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh pewarna kuning
400gm tepung gandum
30gm tepung jagung

Jem nenas secukupnya - gentel bujur
1 biji kuning telur + sedikit air untuk sapuan

Penyediaan :
  1. Pukul mentega dan gula menggunakan senduk kayu hingga berkrim.  Masukkan susu, esen vanila dan pewarna kuning.  Gaul rata dan masukkan kuning telur.  Kacau hingga sebati.
  2. Masukkan campuran tepung yang di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
  3. Ambil 1/4 adunan doh dan beri pewarna hijau untuk tampok bunga.
  4. Canai adunan yang di alas 2 keping plastik.  Terap menggunakan penerap bulat bergerigi.  Buat hingga habis.
  5. Kemudian letak inti di tengahnya dan lipat di kedua arah hingga bercantum.  Buat hingga habis.
  6. Akhir sekali canai dan terap doh hijau untuk daun.  Lekatkan di pangkal bunga.
  7. Bakar pada suhu 150C selama 20minit.  Keluarkan dari ketuhar dan biarkan biskut sejuk dahulu.
  8. Sapu dengan kuning telur dan bakar semula selama 8-10 minit.
  9. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Tart Nenas Tulip


Tart Nenas Tulip shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;