30 Nov 2016 0 comments

Keria Gula Melaka

Keria Gula Melaka -

Keria Gula Melaka

Bahan-bahan
500gm keledek putih
1 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh garam halus

Sira Gula Melaka
100gm gula melaka - hancurkan
1 sudu besar gula pasir
20gm gula batu - hancurkan
1/2 cawan air

Cara-cara :
Rebus keledek hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas.
Bila sejuk, masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan.
Timbang doh seberat 40gm dan bentukkan bulat seperti donat. Buat lubang ditengahnya.
Goreng didalam minyak terendam diatas api sederhana panas.

Untuk salutan gula, masak air, gula melaka, gula  dan gula batu hingga hancur dan likat.
Masukkan kuih tadi dan gaul rata perlahan2 hingga kuih bersalut rata.
Tutup api dan kacau sehingga gula mengering dan menyaluti kuih.


Keria Gula Melaka


Keria Gula Melaka shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
29 Nov 2016 0 comments

Pau Kelapa

Pau Kelapa -

Pau Kelapa

Inti Kelapa
200gm kelapa parut muda
1/4 sudu teh garam
80gm gula pasir
150ml air + 2 sudu kecil sirap rose
3 helai daun pandan - potong kecil
1 sudu teh tepung pulut
sedikit pewarna hijau

Cara-Cara :
Masukkan kelapa parut, garam, gula dan air sirap ros ke dalam kuali.   Masak hingga air hampir kering.
Tabur dengan tepung pulut, gaul rata.  Angkat dan sejukkan.

Doh Pau
250gm Tepung Superfine MFM atau Tepung Pau
1 sudu kecil yis
3/4 sudu teh baking powder
50gm gula kaster
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pelembut roti (bread softner)
120ml air suam
20gm shortening

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan kecuali air di dalam mixer. Gaul rata dan masukkan air sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
  2. Tutup dengan kain dan rehatkan selama 15minit.
  3. Timbang adunan 35-40gm setiap satu sebanyak 11 biji. 
  4. Masukkan inti dan tutup, bulatkan kembali doh dan letak di atas kertas pelapik.
  5. Susun di dalam pengukus dan rehatkan selama 20 minit lagi sehingga mengembang.
  6. Untuk bentuk kipas, gunting 8 penjuru dan kelepekkan ke atas.
  7. Panaskan pengukus dan kukus selama 10 minit dengan api besar.

Pau Kelapa


Pau Kelapa shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;