16 May 2018 0 comments

Roti Kukus Serikaya Pandan

Roti Kukus Serikaya Pandan -

Roti Kukus Serikaya Pandan

Bahan Serikaya pandan
6 biji kuning telur
1 biji telur
200 ml santan pekat (1 kotak kecil)
1/2 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco / pewarna hijau
1 cawan jus pandan *
2 sudu besar tepung jagung

Jus pandan *
10 helai daun pandan, kisar dengan 1 1/2 cawan air, tapis

Roti, di potong dan di kukus selama 5 minit.

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan serikaya, whisk hingga gula larut.
  2. Kemudian tapis ke dalam mangkuk kaca tahan panas atau mangkuk keluli.
  3. Didihkan air di dalam kuali besar, letak mangkuk di dalamnya dan masak secara double boiler.
  4. Masak dengan api sederhana, bila bahagian bawah berketul, whisk hingga rata.
  5. Perlahankan api, kacau sekali sekala sehingga adunan menjadi  pekat dan berkilat.
  6. Enak di makan bersama Roti Kukus atau pulut Tai Tai dan Pau.


Roti Kukus Serikaya Pandan



Roti Kukus Serikaya Pandan shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
15 May 2018 0 comments

Sup Kicap Kaki Ayam

Sup Kicap Kaki Ayam -

Sup Kicap Kaki Ayam

Bahan Perap
1/2 kg kaki ayam, cuci bersih
2 akar ketumbar
8 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada putih
1/3 cawan kicap manis
1 sudu kecil kicap pekat

Cara-cara :
Tumbuk akar ketumbar, bawang putih dan lada putih hingga hancur.
Gaul bersama kaki ayam dan kicap.  Perap selama 30 minit di dalam peti sejuk.

Bahan Sup Kicap
1 1/2 liter air
1 inci halia, hiris
1 inci lengkuas, hiris
2 ulas bawang putih, ketuk
1 sudu kecil garam
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap sotong

Cara-cara :
  1. Masak air bersama hirisan halia, lengkuas dan bawang putih hingga mendidih.
  2. Masukkan kicap cair, kicap sotong, garam dan kaki ayam yang di perap tadi.
  3. Tutup periuk dengan penutup dan reneh sehingga kaki ayam lembut.
  4. Masukkan ke dalam mangkuk dengan taburan daun ketumbar dan cili jika suka pedas,
  5. Enak di cicah roti atau di makan bersama nasi.

Sup Kicap Kaki Ayam


Sup Kicap Kaki Ayam shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;