16 Dec 2018 0 comments

Som Tam Ikan Keli

Som Tam Ikan Keli -

Som Tam Ikan Keli
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
3 ekor ikan keli

Cara-cara :
  1. Cuci bersih ikan keli.
  2. Bakar atau goreng (jangan sampai garing) hingga masak.
  3. Biarkan sejuk, buang kulit dan tulang ikan.
  4. Lenyek isi ikan dengan garpu hingga halus.
  5. Panaskan minyak dalam pan kecil 8 in.
  6. Carik-carik isi ikan sambil di tabur ke serata pan.
  7. Goreng hingga keperangan dan garing.
  8. Lipat dua, angkat dan toskan.

Bahan Som Tam
6 tangkai cili padi
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula melaka diracik halus
sedikit garam
1/2 biji betik separuh masak, di sagat
3 tangkai kacang panjang - patahkan
2 biji tomato, potong baji - lecek sedikit
2 biji limau  nipis ambil jusnya
1 sudu besar sos ikan

Bahan Sampingan
1/4 cawan kacang tanah, di goreng dan di tumbuk kasar

Cara-cara :
  1. Tumbuk kasar cili padi, udang kering dan bawang putih.
  2. Masukkan gula melaka dan garam, tumbuk hingga rata.
  3. Masukkan kacang panjang dan tomato, tumbuk kasar hingga pecah saja.
  4. Kemudian masukkan parutan betik, tumbuk sedikit sambil di balik dan di gaul sebati.
  5. Akhir sekali masukkan sos ikan dan perahan jus limau.  Rasa biar pedas dan masam.
  6. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur kacang tanah di atasnya.
  7. Hidang bersama ikan keli rangup.
Som Tam Ikan Keli


Som Tam Ikan Keli shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
11 Dec 2018 0 comments

Kek Lapis Kukus Lumut Cheese

Kek Lapis Kukus Lumut Cheese -

Kek Lapis Kukus Lumut Cheese
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan 
450 gm mentega
130 gm gula halus
10 biji telur
130 gm horlicks
100 gm krimer coffeemix @ susu tepung
4 sudu besar susu pekat manis
160 gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
1 botol kecil pandan paste
Sedikit pewarna hijau

Loyang 9 atau 8 in di alas dan di gris

Cara-cara :

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu sambil diputar rata.
  3. Masukkan susu pekat, horlick, krimer, tepung, pandan paste dan pewarna hijau, gaul rata.
  4. Bagi 3 lebih kurang 500 gm setiap satu.
  5. Kukus bahagian 1 selama 15 minit dengan api sedang atau hingga masak.
  6. Angkat dan ratakan adunan cheese, kukus selama 15 minit atau hingga masak.
  7. Ulangi mengukus adunan hijau dan cheese hingga habis.


Adunan Cheese
750gm cream cheese
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur
4 sudu besar tepung gandum
180 gm gula halus

Cara-cara :
Satukan semua adunan dan putar hingga sebati.
Bahagi kepada 2 lebih kurang 500 gm setiap satu.

Kek Lapis Kukus Lumut Cheese


Kek Lapis Kukus Lumut Cheese shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;