7 Nov 2019 0 comments

Kambing Panggang Blackpepper

Kambing Panggang Blackpepper -

Kambing Panggang Blackpepper
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 keping daging kambing
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar minyak zaitun

Cara-cara :
  1. Ketuk sedikit daging kambing supaya tidak liat.
  2. Rendam dalam air bancuhan tepung gandum.
  3. Cuci bersih untuk hilangkan bau kambing dan toskan. 
  4. Gaul bersama sos tiram, sos lada hitam dan minyak zaitun.
  5. Perap selama 20 minit.
  6. Panggang dalam oven atau atas pan hingga masak.
  7. Hidang dengan sos blackpepper, kentang putar dan sayuran.

Sos Blackpepper
1/2 biji bawang besar di potong dadu
1 sudu besar mentega
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos black pepper
2 sudu besar kicap hitam
200ml air
100ml air + 1 sudu besar tepung jagung (utk pekatkan kuah)
1/4 sudu teh garam
1 sudu kecil gula
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar

Cara-cara :
  1. Panaskan mentega dan tumis bawang hingga layu.
  2. Masukkan semua sos, kicap dan air.  Biarkan mendidih.
  3. Tuang larutan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  4. Perasakan dengan sedikit garam, gula dan serbuk lada hitam kasar.
  5. Kacau dengan api perlahan hingga kuah hampir pekat.
Kentang Putar
3 biji ubi kentang - potong dadu
2 sudu besar mentega
1/4 cawan susu segar atau whipping cream
2 tangkai daun bawang, hiris

Cara-cara :
  1. Rebus kentang hingga empuk, lenyek ketika masih panas hingga halus.
  2. Panaskan susu dan mentega hingga cair, masukkan ubi kentang dan gaul hingga sebati.
  3. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam dan putih secukupnya.
  4. Gaul dengan hirisan daun bawang.

Kambing Panggang Blackpepper


Kambing Panggang Blackpepper shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
6 Nov 2019 0 comments

Teresek Jantung Pisang

Teresek Jantung Pisang -

Teresek Jantung Pisang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
2 biji jantung pisang
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar kerisek
1 cawan santan pekat (200ml santan kotak)
2 keping asam gelugor
1 sudu besar budu
1 1/2 sudu kecil garam
1/2 keping gula melaka atau 1/2 sudu besar gula
1/4 cawan minyak masak
1 labu bawang besar, hiris
3 tangkai cili padi, hiris

Bahan Kisar
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 hilis halia
3 hiris lengkuas
5 biji tangkai cili kering, rendam air panas, tos
1 sudu besar biji ketumbar, sangai
Penyediaan :
  1. Buang kulit luar jantung pisang, ambil bahagian yang lebih cerah.
  2. Belah dua dan hiris halus.
  3. Rendam dalam air garam dan toskan.
  4. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan rempah kari hingga naik bau.
  5. Masukkan santan, asam gelugor, budu, gula dan garam.
  6. Tumis hingga pecah minyak.
  7. Masukkan kerisek, jantung pisang hiris dan gaul rata.
  8. Apabila telah pekat dan hampir kering, tabur dengan bawang dan cili hiris.

Nota : 
Boleh masukkan Organ ayam seperti hati, pedal, leher yang di potong kecil.
Masukkan ketika menumis dan tumis hingga masak sebelum memasukkan santan.

Teresek Jantung Pisang


Teresek Jantung Pisang shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;