27 Jul 2019

Panna Cotta Buah Naga

Panna Cotta Buah Naga -

Panna Cotta Buah Naga
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Panna Cotta
500 ml susu segar (2 cawan)
100 ml sour cream / yogurt (1/4 cawan)
75 gm gula pasir (1/3 cawan)
2 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil serbuk jelly

Cara-cara :
  1. Satukan susu, gula, serbuk agar dan serbuk jelly.
  2. Kacau dan panaskan hingga gula larut.
  3. Tak perlu hingga mendidih.
  4. Ambil satu senduk adunan, campurkan dengan sour cream.
  5. Kacau rata dan tuang kembali ke dalam periuk.
  6. Masak sebentar, setelah rata, tuang ke dalam gelas dessert.
  7. Simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
  8. Tuang puri buah naga dan hias dengan potongan buah naga.

Puri Buah Naga
1 biji buah naga merah
1 sudu besar jus lemon
1/3 cawan gula pasir
1/3 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung, larutkan dengan 1 sudu besar air

Cara-cara :
  1. Haluskan buah naga dengan garfu.
  2. Masukkan ke dalam periuk bersama gula, air dan jus lemon.
  3. Apabila mendidih, masukkan larutan tepung jagung.
  4. Kacau dan tapis untuk mengeluarkan bijinya.
  5. Setelah sejuk, tuang ke atas panna cotta.
Panna Cotta Buah Naga



Panna Cotta Buah Naga shared from kakwan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;