10 May 2015 0 comments

Tomyam ayam kuah jernih

Tomyam ayam kuah jernih -

BAHAN A:

4 ketul dada ayam
1 peket cendawan
2 biji buah tomato ranum
1 biji cili capsicum
10 biji cili api - dititik
1 biji bawang besar
jus limau nipis- secukupnya
2 inci lengkuas
1 biji bawang putih
2 batang serai- dititik
6 helai daun limau purut
1-2 pokok daun ketumbar
air secukupnya
Sos nampla secukup rasa
1 sudu kecil gula

*Semua bahan boleh ditambah atau kurangkan ikut citarasa sendiri macam pedas , masam dan masin . Kalau nak lebih kuah tambah la air lagi.

CARA MEMASAK :

1) Bersihkan ayam dan potong kecil kemudiam kupas semua bawang , lengkus dan di racik nipis . Masukkan air dalam periuk bersama semua bawang , lengkuas , daun limau purut , serai , cili api dan biar sampai kuah mendidih . Masukkan semua cili capsicum yg dipotong kecil .

2) Masukkan semua ayam dulu dan kacau bila ayam dah masak boleh ditambah garam dan gula secukup rasa  . Last sekali masukkan cendawan dan buah tomato yg di potong empat , kacau sekejap sampai cendawan masak dan boleh la dimasukkan daun ketumbar yg diracik nipis serta ditutup api dapur . Ubah suai bahan dan rasa ikut pada citarasa sendiri .



Tomyam ayam kuah jernih shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
0 comments
-
Dah lama tak makan siput sedut , pagi-pagi pergi pasar tengok ada dijual siput sedut hidup . Saya beli sepeket . Masa di pasar lagi saya memang dah rancang nak masak lemak cili api siput sedut campur pucuk paku so sampai je rumah terus operasi pembersihan di buat dan sejam lepas tu siap la amsak lemak cili api siput sedut ni , syukur alhamdulillah secukup rasa ikut selera kami sekeluarga ^_^


BAHAN-BAHAN :
1 peket siput sedut
2 ikat pucuk paku
5 cawan santan - boleh tambah atau kurang
1 keping asam keping
2 batang serai saiz besar - dititik
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :
20 biji cili api
3 cm kunyit hidup
sedikit garam kasar

CARA MEMASAK :

- Bersihkan siput sedut dan dipotong hujung siput , besrsih lagi dah tos kemudian ketepikan siput sedut ni . Bersihkan pucuk paku dan ambil daun pucuk muda , basuh di tos dan ketepikan dulu .
Serai dititik kemudian tumbuh semua cili api , garam dan kunyit hidup.
- Masukkan semua santan dalam periuk bersama bahan ditumbuk lumat , serai dan asam keping . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah mendidih dan boleh dimasukkan semua siput sedut dan dikacau serta bair sampais siput masak . Kacau semua bahan dan boleh dirasa kuah jika kurang masin boleh ditambah garam . Kacau kuah supaya tidak pecah minyak , masukkan semua sayur pucuk paku dan digaul sebati dengan kuah , bila sayur pucuk paku dah masak boleh la di tutup api dapur .


shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;