14 May 2015 0 comments

tumis kicap sotong cili capsicum

tumis kicap sotong cili capsicum -
Syuku alhamdulillah secukup rasa..


BAHAN-BAHAN:

1 kilo sotong
4 sudu besar kicap manis secukupnya
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji cili capsicum merah
1 biji cili apsicum hijau
1 sudu kecil sos plum atau sedikit jus asam jawa
Minyak masak secukupnya
Garam secukupnya -  jika perlu

BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT:

2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA MEMASAKNYA :

1. Bersihkan sotong dan potong kemudiam dibersihkan sekali lagi , ditos dan ketepikan dulu . Kupas bawang putih , bawang merah dan halia kemudian semua bahan di tumbuk kasar .

2. Panaskan 3 sudu besar minyak sayur kemudian tumis bahan tumbuk sampai naik bau , kemudian terus masukkan semua cili capsicum dan kacau semua bahan sampai cili layu . Boleh lah dimasukkan semua sotong serta terus kacau semua bahan .

3 . Masukkan kicap manis , cili sos , sos tiram dan plum sos secukupnya . Gaul semua bahan dan rasa sotong jika ada bahan yg terkurang boleh ditambah . Nak kurang atau tambah bahan ikut selera sendiri . Sebaiknya masuk sikit demi sedikit bahan utk sos sehingga menetapi rasa kita sendiri .Bila semua bahan sudah digaul mesra sebati dan sotong dah masak boleh la ditutup api dapur dan di hidangkan .


tumis kicap sotong cili capsicum shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
13 May 2015 0 comments

Masak lemak putih pucuk cemperai

Masak lemak putih pucuk cemperai -
Ahad sudah di pasar tani banyak dijual pucuk ulam dan sayur kampung , di antaranya adalah pucuk cemperai ni . Pucuk cemperai ni lagi sedap dan lebih manis dari pucuk manis . Pucuk cemperai sedap di masak tumis air atau di masak gulai lemak putih macam yang saya masak ni . Sedapnya pucuk cemperai ni , syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN:

2 ikat pucuk cemperai
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
1 batang sera- dititik
garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

Bersihkan pucuk cemperai dan diambil daun saja , basuh tos dan ketepikan dulu , bersihkan ikan bilis dan  bawang merah serta bawang putih dipotong nipis . 

Masukkan santan , semua bawang , serai di titik dan ikan bilis ke dalam periuk . Biarkan sampai kuah mendidih dan boleh la di masukkan semua pucuk cemperai dan garam secukup rasa . Sekali sekala kacau sampai pucuk cemperai masak sebati dengan kuah dan masak . Tutup api dapur bila pucuk cemperai sudah cukup empuk dan masak serta boleh dihidangkan .

Ini la pucuk cemperai



Masak lemak putih pucuk cemperai shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;