21 Aug 2015 0 comments

Fresh Fruit Tart

Fresh Fruit Tart -

Fresh Fruit Tart
Resipi :  Chef As
Sumber :  FB

Bahan Tart 
150g tepung gandum
25g gula halus
70g mentega sejuk - potong dadu
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla

Bahan Kastard
1 cwn susu segar@sejat
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar mentega

Hiasan :  Hirisan buah strawberry,kiwi,blueberry atau yang disukai

Cara Buat Pastry
1. Gaul tepung, gula dan mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Tuang esen vanilla dan telur, gaul menjadi doh.( rehatkan sekejap )
3 .Ambil sedikit doh dan tekan dalam acuan tart.  Kemaskan doh dalam acuan dan cucuk tengah doh dengan garfu.
4. Bakar 180'c selama 25 minit.( ikut oven masing2 )
5  Biarkan sejuk baru keluarkan dari acuan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Cara Buat Kastard
1. Satukan semua bahan kecuali mentega dan esen vanilla dalam periuk.
2. Kacau dengan whisk hingga semua sebati.  Masak dengan api kecil hingga pekat, kacau selalu.
3. Matikan api,masukkan esen vanilla dan mentega,kacau rata.( ketepikan dan biarkan sejuk )

Cara Hias
Masukkan kastard dalam piping bag.  Picit ke dalam kulit tart, hias dengan hirisan buah-buahan. Boleh dihidang terus atau di simpan dalam chiller.
Fresh Fruit Tart


Fresh Fruit Tart shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Avocado 3 Layer

Avocado 3 Layer -

Avocado 3 Layer

Bahan-bahan
100ml sirap gula melaka
200ml santan atau susu sejat/susu cair
sedikit garam
2 biji avocado masak ranum
Ais secukupnya

Gelas tinggi

Penyediaan :  
Kisar buah avocado dengan sedikit air mineral hingga menjadi pes.
Sediakan gelas, masukkan 30ml sirap gula melaka.  Kemudian isikan ais ke dalam gelas hingga penuh.
Tuang 60ml santan atau susu di ikuti pes avocado di bahagian atas. Sedia di minum.

Avocado 3 Layer


Avocado 3 Layer shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;