24 Aug 2015 0 comments

Rendang Udang

Rendang Udang -

Rendang Udang
Sumber :  Amie Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg udang saiz besar – bersihkan
500 ml santan pekat
3 sudu makan kerisek
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air
1 cawan hirisan daun kunyit
4 sudu makan minyak
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
15 biji cili padi
3 biji cili merah
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
3 batang serai

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan santan, dan bancuhan pati asam jawa. Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
3. Apabila kuah mulai pekat, masukkan udang bersama kerisek dan hirisan daun kunyit.
4. Kacau sekali-sekala sehingga terbit minyak.

Rendang Udang


Rendang Udang shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
23 Aug 2015 0 comments

Puding Lapis Avocado

Puding Lapis Avocado -

Puding Lapis Avocado

Bahan A
10gm serbuk agar-agar
200gm avocado - kisar halus dengan 1 sudu besar gula pasir
600 ml susu segar
100gm gula pasir

Bahan B
20gm serbuk agar-agar
1200ml susu segar
200gm gula pasir
1 biji kuning telur - pukul ringan

pewarna pink
Acuan atau loyang 8in - basahkan terlebih dahulu

Penyediaan :
1.  Bahan A :  Satukan susu, gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.  Matikan api dan masukkan pes avocado, whisk hingga rata.  Ketepikan.
2.  Bahan B :  Satukan semua bahan B dan masak hingga mendidih.  Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna asal dan satu lagi di letak pewarna pink.
3.  Tuang lapisan avocado, biarkan hampir beku, tuang lapisan putih.
4.  Bila lapisan putih hampir beku, tuang lapisan pink.  Simpan di dalam peti sejuk hingga mengeras.

Puding Lapis Avocado


Puding Lapis Avocado shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;