Mini Rainbow Roll Cake
Sumber : Puan Ola-Ola (MAHN)
Bahan-bahan
6 biji telur
200gm tepung gandum - ayak
150ml minyak masak
200gm gula pasir
60ml santan kotak
1 sudu makan ovalete halal
1 sudu teh vanila
1/4 sudu teh garam
Loyang 8x8x3 gris dan alas dasar dengan kertas minyak
Penyediaan :
- Pukul telur, ovalet, gula, esen vanila dan garam dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan pelahan hingga rata.
- Masukkan ke dalam mangkuk besar, masukkan minyak dan santan, kaup balik hingga bergaul rata.
- Bahagi adunan kepada 6 dan berikan pewarna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah. Lebih kurang 140gm setiap satu.
- Kukus adunan mengikut urutan warna, setiap lapisan selama 8-10 minit dengan api kecil. Lap tutup pengukus setiap kali mengukus.
- Setelah masak, biarkan kek suam sedikit, potong menggunakan pisau bergerigi 3mm setiap lapisan, guna pembaris untuk mendapat lapisan yang sama besar. Anggaran 30 potongan.
- Setiap potongan di sapu jem dan digulung ringan dan perlahan supaya tidak mudah patah.
Mini Rainbow Roll Cake
Mini Rainbow Roll Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi