8 Mar 2016 0 comments

Biskut Mentega Kacang Tradisi / Old Fashion Peanut Butter Cookies

Biskut Mentega Kacang Tradisi / Old Fashion Peanut Butter Cookies -

Biskut Mentega Kacang Tradisi / Old Fashion Peanut Butter Cookies

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Kismis hitam untuk hiasan
Acuan cermai

Penyediaan :

  1. Satukan mentega, shortening, gula dan peanut butter pukul dengan sudip kayu hingga rata dan berkrim.  Masukkan telur dan gaul hingga sebati.
  2. Masukkan tepung yang telah di ayak dan uli menjadi doh yang tidak melekat di jari.
  3. Gris acuan dengan mentega atau shortening.  Masukkan kismis ke dalam acuan dan tekan adunan hingga padat ke dalam acuan.
  4. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 160C selama 25-30 minit.
  5. Keluarkan dari oven, biarkan sebentar baru di ketuk keluar dari acuannya.

Note :  Hiasan boleh di letak selepas biskut di bakar.  Paipkan di tengahnya dengan royal aising dan letakkan kismis atau hiasan lain yang di sukai.

Biskut Mentega Kacang Tradisi / Old Fashion Peanut Butter Cookies



Biskut Mentega Kacang Tradisi / Old Fashion Peanut Butter Cookies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Mar 2016 0 comments

Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari

Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari -

Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)


Sos

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :
  1. Kelar sotong tapi jangan sampai putus.  Masukkan ke dalam bekas bersama serai, lengkuas, bawang putih, akar daun ketumbar dan limau purut.
  2. Kukus hingga masak.  Angkat dan keluarkan airnya.
  3. Susun ke dalam pinggan.
  4. Satukan semua bahan sos, kacau rata.  Tuang ke atas sotong kukus tadi.
  5. Tabur dengan hirisan daun ketumbar dan hirisan limau nipis.
Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari


Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;