7 Apr 2016 0 comments

Puding Keju Oreo / Oreo Cheese Pudding

Puding Keju Oreo / Oreo Cheese Pudding -

Puding Keju Oreo / Oreo Cheese Pudding
Olahan dari :  FB Seharum Dapur Bonda KC

Bahan-bahan
1 paket biskut Oreo hancur untuk lapisan

Bahan Krim Keju
250gm krim keju
80gm susu pekat
10gm gelatine halal, larutkan dengan air secara double boiler
40gm air
200ml dairy whipping cream - putar sehingga kembang.

Hiasan :  Serpihan Oreo dan Hirisan Strawberry
100ml non-dairy whipping cream - putar hingga pekat

Cara membuat:
  1. Putarkan krim keju bersama dengan susu pekat sehingga sebati dan lembut.
  2. Masukkan campuran gelatin. Kacau sebati.
  3. Masukkan krim putar yang telah kembang. Kaup balik adunan tersebut.
  4. Isi dasar gelas dengan serbuk oreo, di ikuti hirisan strawberry.  Masukkan adunan krim keju.
  5. Ulangi melapis hingga habis.
  6. Sejukkan selama empat jam sehingga set.
  7. Paip dengan krim putar dan hias dengan serpihan Oreo dan strawberry.
Puding Keju Oreo / Oreo Cheese Pudding


Puding Keju Oreo / Oreo Cheese Pudding shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
5 Apr 2016 0 comments

Apple Pastry Puffs

Apple Pastry Puffs -

Apple Pastry Puffs

Bahan-bahan
2 keping pastry puffs 8in
1 sudu besar gula pasir untuk taburan
1 biji kuning telur untuk sapuan

Bahan Inti / Filling
2 biji epal granny smith atau epal merah - hiris atau potong dadu
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar kismis
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 sudu kecil jus lemon
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis

Satukan semua bahan dalam periuk dan masak hingga pekat.  Angkat dan ketepikan.

Penyediaan :
  1. Keluarkan pastry puffs dari peti sejuk.  Biarkan sebentar hingga lembut.  Canai ringan.
  2. Isikan inti di tengah dan potong menyerong bahagian tepi puffs untuk membuat bentuk pintalan.
  3. Pintal puffs berselang seli hingga habis.
  4. Sapu kuning telur dan tabur atasnya dengan gula pasir.
  5. Bakar pada suhu 175C selama 40 minit hingga permukaan puffs keperangan.
Apple Pastry Puffs


Apple Pastry Puffs shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;