9 Apr 2016 0 comments

Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake

Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake -

Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake

Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula kaster
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh serbuk kayu manis
3 biji telur grade A - pukukl ringan
1 1/2 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan potongan pisang berangan
1 1/2 cawan parutan carrot
1/2 cawan walnut cincang

Cream Cheese Frosting
250gm cream cheese
40gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sudu esen vanila
- Satukan semua dan putar hingga lembut dan berkrim.

Hiasan :  Cincangan walnut atau pecan - panggang sebentar
Peralatan :  3 biji loyang 8in - gris mentega dan tabur tepung

Penyediaan :
  1. Satukan gandum, gula, garam, serbuk kayu manis di dalam mangkuk.  Whisk hingga rata.
  2. Masukkan telur dan minyak jagung, gaul rata.
  3. Masukkan esen vanila, parutan carrot, potongan pisang dan walnut cincang.  gaul rata.
  4. Masukkan adunan sama banyak ke dalam 3 loyang berasingan.
  5. Bakar pada suhu 175C selama 30-45 minit hingga permukaan atas keperangan.
  6. Sejukkan dahulu sebelum di lapis dengan cream cheese sebanyak 3 lapisan.
  7. Sapu seluruh kek dengan cream cheese dan tabur walnut cincang di sekelilingnya.
  8. Hias mengikut suka.
Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake


Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Apr 2016 0 comments

Strawberry Mousse

Strawberry Mousse -

Strawberry Mousse

Lapisan Bawah
100gm strawberry segar
250gm cream cheese
70gm gula kaster
100ml dairy cream
2 sudu kecil gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Tabur gelatin di dalam bekas berisi air.  Larutkan secara double boiler.  Ketepikan.
  2. Masak strawberry dengan 1 sudu besar air dan 1 sudu besar gula.  Kemudian kisar halus menjadi pes. Ketepikan.
  3. Putar cream cheese dan gula hingga rata dan licin.
  4. Masukkan larutan gelatin dan pes strawberry, gaul rata.
  5. Putar dairy cream hingga pekat, kaup balik ke dalam adunan hingga rata.
  6. Tuang ke dalam acuan dan simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
Lapisan Atas
100gm strawberry segar
1 sudu besar gula
2 sudu kecil gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Tabur gelatin di dalam bekas berisi air.   Larutkan secara double boiler.
  2. Masak strawberry bersama air dan gula hingga lembut.
  3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar halus.  Tapis.
  4. Tuang larutan gelatin dan gaul rata.
  5. Biarkan suam sedikit sebelum di tuang ke atas lapisan bawah.
  6. Hias dengan hirisan strawberry.
Strawberry Mousse


Strawberry Mousse shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;