22 Nov 2016 0 comments

Kaswi Labu

Kaswi Labu -

Kaswi Labu 
Resipi :  Kak Fida@Myresipi
Olahan : K1

Bahan-bahan
300gm labu
200gm gula pasir
250ml santan kotak
150gm tepung ubi
150gm tepung gandum
25g tepung jagung
350ml air
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Kelapa parut putih + sedikit garam (kukus sebentar selama 5 minit)

Loyang 9 x 9 di alas plastik tahan panas atau acuan lompang di gris minyak

Penyediaan :

  1. Potong labu, buang kulit dan kukus hingga lembut.
  2. Masak santan, gula, garam dan daun pandan hingga gula larut.  Keluarkan daun pandan.
  3. Masukkan isi labu ke dalam pengisar, air dan santan tadi.  Kisar hingga halus.
  4. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kisar hingga sebati dan halus.
  5. Tuang ke dalam loyang.
  6. Panaskan pengukus dan kukus selama 30 minit hingga masak.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di gaul dengan kelapa parut.


Kaswi Labu


Kaswi Labu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
19 Nov 2016 0 comments

Shakshuka

Shakshuka -

Shakshuka

Bahan-bahan
4 biji tomato - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu
100gm daging cincang - optional
1 biji capsicum merah - potong dadu
4 ulas bawang putih - cincang halus
1 tin tomato paste (Preggo)
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar mixed herbs (oregano, thyme, rosemary, parsley)
Gula dan garam secukup rasa
1 tangkai parsley untuk taburan
4 biji telur ayam
Minyak zaitun untuk menumis

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali non stick, tumis bawang besar, bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan daging cincang, masak hingga daging berubah warna.
  3. Masukkan capsicum, tomato, dan sedikit air.  Masak hingga mendidih dan tomato hancur.
  4. Masukkan serbuk cili, jintan putih dan mixed herbs.
  5. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.  Gaul rata.
  6. Reneh dengan api perlahan sehingga sos hampir pekat.  Buat 4 lubang menggunakan sudu, kemudian pecahkan telur ke dalamnya.
  7. Kemudian tutup kuali, biarkan seketika hingga telur separuh masak.
  8. Tabur daun parsley cincang dan serbuk lada hitam.
  9. Boleh di makan bersama roti atau pasta.


sesuai sebagai hidangan sarapan, tengahari atau malam.

Shakshuka


Shakshuka shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;