5 Apr 2018 0 comments

Yam Ring

Yam Ring -

Yam Ring

Bahan-bahan
600 gm keladi kukus
200 gm wheat starch
100 gm shortening / mentega putih
1/2 sudu kecil serbuk chinese 5 spices
1/4 sudu teh ajinamoto
1/2 sudu teh gula

Cara-cara :
Lenyek keladi ketika masih panas hingga halus.
Sejukkan dahulu, kemudian gaul dengan bahan-bahan lain hingga menjadi doh.
Tabur tepung, ambil sedikit doh, bentukkan seperti silinder dan leperkan.
Cantumkan menjadi bentuk Ring.  Tidak terlalu besar atau tebal.
Letakkan ring di atas senduk berlubang dan masukkan ke dalam minyak panas.

Goreng hingga keperangan.  Angkat dan toskan.

Filing :
1 mangkuk isi ayam dan udang
1 labu bawang merah hiris
1/2 cawan potongan putik jagung
1/2 cawan potongan bunga kobis
1/2 cawan kacang buncis
1/2 cawan carrot
1/2 cawan capsicum
1 tangkai cili merah

Perasa :
1 sudu besar bawang putih cincang
2 sudu besar minyak
1 sudu kecil sos tiram
sedikit garam, gula dan serbuk lada sulah

Sampingan :
Soo Hoon - di goreng sebentar hingga kembang
Daun Ketumbar / Chinese Parsley


Cara-cara :
Didihkan air, celur bunga kobis, putik jagung, kacang buncis dan carrot.  Angkat dan toskan.
Panaskan minyak, goreng bawang dan isi ayam dan udang hingga berubah warna.
Angkat dan toskan.
Dalam kuali yang lain, panaskan minyak.  Tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan sayuran yang di celur, isi ayam dan udang, capsicum dan cili.

Tambahkan bahan-bahan perasa dan masak sebentar.
Letak Yam Ring di atas soo hoon goreng, masukkan sayuran goreng di tengahnya.
Tabur dengan daun parsley dan cili sebagai hiasan.

Yam Ring




Yam Ring shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
4 Apr 2018 0 comments

Char Siew Ayam

Char Siew Ayam -

Char Siew Ayam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 keping dada ayam
1 sudu besar bawang putih cincang
1 sudu besar bawang merah cincang
1/4 sudu kecil serbuk 5 spices
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada putih

Cara-cara :
Gaulkan dada ayam bersama semua bahan hingga rata.
Perap di dalam peti sejuk selama 5 jam atau lebih.

Salutan Madu
3 sudu besar air
1/2 sudu besar gula batu perang
2 sudu besar madu

Masak air hingga mendidih, masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
Masukkan madu dan masak hingga hampir pekat.

Cara Masak 2 Kaedah :
Cara Goreng :
Goreng dengan sedikit minyak hingga masak.
Kemudian gaul dengan salutan madu hingga rata.

Cara Bakar :
Bakar di dalam oven selama 25 minit pada suhu 200C,
Angkat dan gaulkan dengan salutan madu.
Bakar semula selama 5 minit lagi.
Angkat dan gaul dengan salutan madu sekali lagi.
Bila sejuk, potong nipis dan hidangkan bersama wantan mee.
Char Siew Ayam


Char Siew Ayam shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;