Stim Popia Sayur
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
8 helai kobis Napa / Kobis Cina
1 sudu teh tepung jagung di bancuh sedikit air
1 mangkuk hirisan carrot
1 1/2 mangkuk hirisan sengkuang
1/2 mangkuk hirisan cendawan fungus hitam
Bahan Tumis :
2 sudu besar bawang merah cincang
1 sudu besar bawang putih cincang
3 sudu besar udang kering, rendam dan toskan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
3 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan Sampingan :
Cili merah - Hiris panjang
Crabstik - Belah 2
Telur Dadar - Hiris panjang
Cara-cara :
- Celur daun kobis dalam air mendidih yang di campur dengan sedikit minyak hingga lembut.
- Angkat dan toskan.
- ATAU celur di dalam minyak panas sebentar. Angkat dan masukkan ke dalam air untuk mengurangkan minyak. Toskan
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan udang hingga wangi.
- Masukkan hirisan sengkuang, carrot dan fungus.
- Perasakan dengan gula, garam dan serbuk pati ayam.
- Masukkan sedikit air dan tumis hingga sayuran lembut.
- Angkat dan tapis untuk mengeluarkan airnya.
- Simpan air sayuran untuk di gunakan sebagai sos.
Cara Membungkus Popia :
- Potong sedikit pangkal kobis supaya senang mengulung.
- Letakkan sayuran tumis di atas helaian kobis bersama bahan sampingan.
- Hirisan cili, crabstik dan telur dadar. Kemudian gulung rapi
- Susun di dalam pengukus dan kukus selama 5 minit.
Sos Popia
Campurkan air sayuran dengan sedikit bancuhan tepung jagung.
Masak hingga hampir pekat dan tuang ke atas popia.
Stim Popia Sayur
Stim Popia Sayur shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi