16 Nov 2018 0 comments

Bubur Pulut Hitam Jagung

Bubur Pulut Hitam Jagung -

Bubur Pulut Hitam Jagung
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
1 cawan pulut hitam, rendam 2 jam atau lebih
1/2 cawan jagung manis dalam tin atau jagung segar (direbus)
5 cawan air, untuk merebus pulut
1 1/2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 cawan gula pasir
1/2 ketul gula melaka
Secubit garam

Sos Santan :
1 1/2 cawan santan pekat atau santan kotak
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu besar tepung jagung, larutkan dengan sedikit air

Cara Penyediaan :

  1. Toskan, kemudian rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut.
  2. Pulut akan kembang dan pecah apabila masak.  
  3. Reneh hingga airnya tinggal sedikit.
  4. Masukkan jagung, santan cair, garam, gula dan gula melaka.
  5. Masak sehingga mendidih dan gula larut.
  6. Kemudian masukkan santan pekat.  Kacau rata.
  7. Sesuaikan kemanisan sesuai selera.
  8. Masukkan bubur di dalam mangkuk dan tuang sos santan.


Cara Sos Santan :
Masak santan di atas api yang kecil sehingga mendidih.
Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Tuang bancuhan tepung jagung dan kacau hingga kuah hampir pekat.
Masukkan garam secukup rasa.

Bubur Pulut Hitam Jagung



Bubur Pulut Hitam Jagung shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
15 Nov 2018 0 comments

Kari bendi dan Ikan Bilis

Kari bendi dan Ikan Bilis -

Kari bendi dan Ikan Bilis
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Resipi :  Chef Thyaga

Bahan-bahan
250gm bendi, potong
20gm ikan bilis
1 tomato besar, potong
30gm serbuk kari ikan, campurkan dengan sedikit air, jadikan pes.
1-2 sudu besar air asam jawa
600 ml santan sederhana pekat
Garam secukup rasa

Bahan Tumis
1 bawang besar, dihiris
4 bawang putih, dihiris
1 sudu kecil halba
2 tangkai kari daun
3-4 sudu besar minyak

Cara-cara :
Panaskan minyak, masukkan bahan tumis dan tumis sehingga wangi.
Masukkan pes kari dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan ikan bilis, tomato dan bendi.
Masukkan santan dan air asam jawa.
Kacau dan masak hingga mendidih.
Tutup api dan sedia dihidang dengan nasi.

Kari bendi dan Ikan Bilis


Kari bendi dan Ikan Bilis shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;