5 Aug 2020 0 comments

Krim Puffs Periuk Kera

Krim Puffs Periuk Kera -

Krim Puffs Periuk Kera
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 ml air
90 gm Marjerin Pelangi
1 sudu kecil gula
120 gm tepung gandum, diayak
200 gm telur (4 biji telur B), kocok ringan

Acuan muffin, di gris Marjerin Pelangi
Buah-buah segar, strawberry, kiwi, manga, nanas, anggur, limau manderin atau yang di sukai

Penyediaan :
  1. Satukan air, Marjerin Pelangi dan gula.  Masak hingga mendidih.
  2. Tutup api, masukkan semua tepung.
  3. Kacau segera hingga menjadi segumpal doh.
  4. Panaskan semula adunan dengan api perlahan.
  5. Kacau hingga kepingan nipis terbentuk di tepi periuk.
  6. Padamkan api, kacau doh hingga wapnya keluar dan suam.
  7. Masukkan telur satu per satu secara bertahap.
  8. Sebati kan telur hingga rata sebelum di masukkan telur berikutnya,
  9. Adunan mesti likat dan licin, masukkan ke dalam piping bag.
  10. Picit adunan bermula dasar acuan, terus melingkar hingga ke atas.
  11. Bakar di rak atas pada suhu 200c selama 15 minit.
  12. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 15 minit lagi.
  13. Setelah sejuk, isi dengan cream kastard dan hirisan buah.
  14. Tuang sedikit agar-agar untuk kilatan.

Penyediaan Cream Kastard
200 gm kastard segera - boleh di beli di kedai bakeri
400 ml air atau susu cair

Satukan kedua nya dan putar hingga pekat.

Penyedian Agar-agar untuk kilatan
1 sudu kecil serbuk agar-agar
250 ml air
1 sudu besar gula

Satukan dalam periuk, masak hingga mendidih.
Kacau hingga wapnya hilang, tuang ke atas buah-buahan.


Krim Puffs Periuk Kera


Krim Puffs Periuk Kera shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
3 Aug 2020 0 comments

Kek Lapis Chocolate Keju Cracker

Kek Lapis Chocolate Keju Cracker -

Kek Lapis Chocolate Keju Cracker
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan:
450 gram mentega tulin
250 gram Philadelphia Cream Cheese - suhu bilik
100 gram gula halus
200 gm susu pekat manis (1/2 tin)
10 biji telur gred A
2 sudu kecil ovalette
300 gram tepung Hong Kong
60 gm serbuk koko
2 sudu besar coklat emulco
1 bungkus Thong Guan Cracker Cheese

1 cawan susu suam untuk mencelup biskut

Loyang 8 x 8 x 3, dialas dan digris dasarnya.
Cara-cara :
  1. Putar mentega, gula dan ovalette hingga kembang dan berkrim.
  2. Masuk cream cheese. Pukul sebati dan licin.
  3. Masuk telur satu persatu, putar hingga bergaul rata.
  4. Masuk susu pekat manis. putar dengan kelajuan rendah.
  5. Masuk tepung dan serbuk koko yang di ayak.
  6. Tambah coklat emulco, putar hingga sebati.
  7. Ambil 6 sudu besar (130 gm) adunan, ratakan di atas loyang. 
  8. Bakar menggunakan api atas selama 10 minit pada suhu 180C.
  9. Bila permukaan kek sedikit perang,  keluarkan loyang.
  10. Cucuk permukaan kek dengan garpu dan tekan dengan penekan kek.
  11. Celup ringan biskut cracker dalam susu, susun atas kek pada setiap lapisan kedua.
  12. Ulangi langkah seterusnya hingga selesai.
  13. Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil.
  14. Bakar api atas dan bawah 12-15 minit supaya masak keseluruhan kek.
Kek Lapis Chocolate Keju Cracker


Kek Lapis Chocolate Keju Cracker shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;