16 Aug 2020 0 comments

Bingka Roti Jagung

Bingka Roti Jagung -

Bingka Roti Jagung 
By Kak Wan @ Resipictarasawan

Bahan-bahan
15 keping roti sandwich
1/2 tin jagung cream
500 ml santan
500 ml susu segar
180gm tepung gandum
20 gm tepung kastard
3 biji telur 
100 gm gula halus
85 gm mentega cair
1/2 sudu teh garam halus

Hiasan : Jagung, badam hiris, kismis atau yang disukai
Acuan atau Loyang di gris marjerin,

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan, kecuali roti dan jagung krim. 
  2. Gaul rata dan masuk ke dalam pengisar.
  3. Buang tepi roti dan carik-carikkan ke dalam pengisar. 
  4. Kisar hingga halus.  Biarkan selama 20 minit. 
  5. Masuk jagung krim dan gaul hingga sebati.
  6. Panaskan acuan di atas api dapur sebentar.
  7. Tuang adunan hingga penuh, tabur badam atau kismis.
  8. Panaskan oven pada suhu 180C.
  9. Bakar selama 20-25 minit hingga masak.



Bingka Roti Jagung shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Bihun Goreng Pink

Bihun Goreng Pink -
 
Bihun Goreng Pink
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 bungkus bihun, rendam air paip selama 30 minit
1/2 cawan minyak masak 

Bahan Tumbuk
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 tangkai cili padi
2 sudu besar udang kering (rendam)

Bahan Perasa
1 sudu besar sos Tomato 
1 sudu besar sos Cili
4 sudu besar sos Labu
2 sudu kecil cuka makan
3 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 cawan air 
1 sudu kecil serbuk lada putih

Sayuran
1 ikat kangkung atau sawi
Taugeh

Penyediaan :
  1. Toskan bihun. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, goreng bahan tumbuk hingga naik bau.
  3. Masukkan air, sos, bahan perasa dan bihun.
  4. Gaul rata, masak dengan api perlahan.
  5. Masuk kangkung, gaul rata.
  6. Tambah sedikit air jika perlu saja.
  7. Akhir sekali masukkan taugeh dan hirisan daun sup.
  8. Hidang dengan hirisan telur dadar, timun, sos cili dan perahan jus limau nipis.
Bihun Goreng Pink


Bihun Goreng Pink shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;