22 Dec 2014 0 comments

RESEPI KUAH YONG TAU FOO

RESEPI KUAH YONG TAU FOO -



KUAH HITAM

● 2 sd mkn taucu

● 2 sd mkn tpg jgung

● 2 sd mkn tpg gndum

● 3 sd mkn kicap pkat

● 3 sd mkn sos tiram

● 4-5 sd mkn gula

● 3 cwn air




Caranya : Masukan semua bahan dalam blender, kisar bagi halus dan masak bagi mendidih sekejap..






KUAH MERAH

● 1/2 cwn kcng tanah yg dh d goreng

● 1 sd mkn tpg gndum

● 1 sd mkn tpg jgung

● 4- 5 sd mkn gula

● 3 cwn air

● 1/4 sd mkn garam



Kisar semua bahan sampai halus..

● 3 sd mkn cili kisar



Cara-caranya :

Panaskan sikit minyak, tumis 2 biji bawang putih ketuk, letak 3 sd mkn cili kisar dan tunggu sampai kering. Masukan semua bhn dalam blender tadi. Masak sekejap bagi kuah agak pekat dalam 5 minit.

Setelah siap bolehlah dimakan dengan pelbagai bebola dan sosej.





RESEPI KUAH YONG TAU FOO shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

KUIH BEKANG

KUIH BEKANG -





BAHAN UNTUK KUIH BEKANG



1kg tepung beras

air 1 ½ liter

4 biji telur ayam



BAHAN UNTUK MEMBUAT SAMBAL IKAN.



1kg ikan kembung@selayang

1 biji kelapa parut

300g bawang merah

2 inci halia



BAHAN UNTUK MEMBUAT KUAH LEMAK KUIH BEKANG.



1 biji kelapa (santan)

1 cawan tepung beras

10 ulas bawang merah (dimayang)

1 sudu halba

½ inci halia (dihiris halus)

garam secukup rasa



BAHAN UNTUK KUAH MANIS (seperti dalam gambar)



1 cawan tepung beras

4 keping gula melaka(kecil)

2 cawan air



Cara buat:



1) cara - cara membuat kuih bekang:



tepung beras dibancuh dgn air dan telur.bancuh hingga sebati.kemudian bakar didalam acuan kuih baulu.



2) cara memasak sambal ikan:



ikan direbus dan ambil isi sahaja.

Kemudian santan kelapa,bawang merah dan halia digoreng hingga kering seperti membuat serunding.



3) cara membuat kuahlemak:



bawang merah,halba,tepung beras,halia dan santan dimasak hingga pekat.

masukkan garam secukup rasa.



4) cara - cara membuat kuah manis.



tepung beras,air dan gula melaka dimasak sehingga pekat.




KUIH BEKANG shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;