28 Feb 2017 0 comments

Apam Balik Che Mat

Apam Balik Che Mat -

Apam Balik Che Mat
Sumber :  CMG@Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
130 gram tepung gandum / tepung roti
1/2 sudu teh teh soda bicarbonate
1/2 sudu teh instant yeast
2 sudu besar gula halus
1 biji telur gred A
160 ml air / susu cair
1/4 camca teh esen vanilla (optional)
Sedikit pewarna kuning

Bahan Inti
50 gram kacang tanah, tumbuk kasar
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar bijan sangai
1/2 cawan jagung krim dalam tin
Sedikit mentega atau majerin

Cara-cara :
Satukan tepung, soda bicarbonate, instant yeast dan gula ke dalam mangkuk.
Kacau rata, tuang air dan masukkan telur, whisk hingga sebati.
Tapis ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap.  Perap 45 minit.
Panaskan non-stick pan kecil dan oles sedikit marjerin.
Kecilkan api, tuang sesenduk adunan, ratakan.

Tutup permukaan pan dengan penutup dan masak hingga permukaan setengah masak dan berlubang-lubang.

Kemudian taburkan kacang, gula dan jagung krim.
Tutup kembali dengan penutup dan biarkan masak untuk 2 - 3 minit lagi.
Letak sedikit mentega atau majerin dibeberapa bahagian apam balik dan lipat dua.
Tekan sedikit dan alihkan dalam pinggan.

Apam Balik Che Mat


Apam Balik Che Mat shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Daging Merah Ala Thai

Daging Merah Ala Thai -

Daging Merah Ala Thai

Bahan-bahan
200 gram daging, hiris nipis
Gaul sedikit garam dan serbuk lada sulah

Sos Merah
3 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, hiris nipis
4 helai daun limau purut, carik kasar
5 biji cili padi, tumbuk kasar
4 sudu besar sos merah  Thai cap labu
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1/2 batang carrot - potong memanjang
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh sedikit air
1/2 cawan air rebusan
1 biji tomato belah 6
1 biji bawang besar potong baji
Minyak untuk menumis
Sos Merah Thai cap Labu

Penyediaan 
Rebus daging dengan air hingga empuk.   Angkat dan ketepikan 1/2 cawan air rebusan untuk membuat sos.
Panaskan minyak dan goreng daging sebentar tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan. Dalam minyak yang sama tumis bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau.
Kemudian masukkan sos merah, sos tiram, sos cili, sos ikan, bawang besar dan carrot. Masak seketika.
Masukkan daging, daun limau purut dan buah tomato.
Tuang air rebusan daging dan tambahkan bancuhan tepung jagung supaya kuah menjadi pekat.
Angkat dan hidangkan.

Daging Merah Ala Thai


Daging Merah Ala Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;