10 Nov 2021 0 comments

Apam Jepun

Apam Jepun -

Apam Jepun
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 cawan susu cair
1 biji telur A
1 cawan air
1/2 packet yis kering (6 gr)
3 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin cair 
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla

Inti Kacang Merah
200 gm kacang merah - rendam semalaman
500 ml air
100 gm gula merah
50 gm gula pasir
1 sudu besar sirap rose
1/8 sudu teh garam

Inti : Kacang Merah atau Chocolate Paste, Nutella, Jam atau Sekaya

Cara-cara :
Satukan semua bahan ke dalam pengisar.
Kisar hingga sebati.
Perap dalam pengisar selama 1 jam hingga adunan naik.
Oles acuan tipis dengan marjerin.
Panaskan dengan api paling kecil.
Tuang 1/4 adunan, biar sedikit mengering.
Isikan inti dan tutup dengan adunan hingga penuh.
Tutup acuan dengan penutup, masak hingga tepinya lekang.
Tutup api dan terbalik kan apam, biarkan selama 1 minit.
Keluarkan dari acuan.

Penyediaan Int Kacang Merah :
Rebus kacang merah hingga hampir empuk.  
Tambahkan sedikit air jika masih keras.  
Reneh hingga air tinggal sedikit di dasar periuk.  
Masukkan gula, gula merah, sirap rose dan secubit garam.  
Tutup periuk dan renehkan dengan api perlahan hingga inti kacang empuk dan kering.
Haluskan kacang ketika masih panas dengan garpu atau penekan.

Apam Jepun


Apam Jepun shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
19 Oct 2021 0 comments

Karipap Cendawan

Karipap Cendawan -

Karipap Cendawan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Doh Karipap :
500 gm Tepung Gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu makan Marjerin
1 sudu kecil garam
170 ml air ais
1 sudu besar air kapur jernih

Penyediaan :
  1. Cairkan minyak, marjerin dan garam.
  2. Tuangkan ke dalam tepung, gaul rata.
  3. Apabila sejuk, gaul sebati dengan tangan.
  4. Masukkan air kapur dan air ais sedikit-sedikit.
  5. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  6. Canai nipis dan potong bulat.
  7. Isikan inti cendawan dan klim tepinya hingga tertutup.
  8. Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan.

Inti Cendawan :
200 gm isi ayam cincang
2 tin cendawan butang, potong dadu
1 labu bawang besar, potong dadu
2 ulas bawang putih, cincang    
3 sudu besar rempah kurma
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu teh garam
1 tangkai daun sup, hiris kasar

Penyediaan Inti :
  1. Panas minyak, tumis bawang besar, bawang putih hingga kekuningan.
  2. Masukkan rempah dan isi ayam. kacau hingga masak.
  3. Tuang sedikit air dan perlahan api hingga rempah garing dan masak.
  4. Masukkan cendawan, gaul rata.
  5. Perasakan dengan serbuk lada hitam, lada putih dan garam.
  6. Akhir sekali, masukkan daun sup.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di isi dalam doh karipap.

Karipap Cendawan




Karipap Cendawan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;