4 Mar 2015 0 comments

RESEPI PERCIK AYAM

RESEPI PERCIK AYAM -



Bahan bahan:

# 1 Ekor ayam dipotong 4 ( saya ambil satu bahagian saje )



Bahan Perapan untuk ayam


  • 1 inci halia

  • 3 ulas bawang putih

  • garam secukup rasa


*semua bahan di atas ditumbuk n then lumur pada ayam.Perap selama 30 minit.Seterusya dikukus atau direbus sehingga separuh masak..ini nak elak dari ayam jadi kering bila kita bakar....



Bahan2 untuk kuah


  • 5 ulas bawang merah dikisar

  • 3 tangkai cili kering dikisar

  • 1 inci halia dikisar

  • 1 sudu beras dikisar ( untuk memekat dan melemakkan kuah kiki emoticon )

  • 1 cawan santan pekat

  • 1/2 keping asam keping

  • Garam dan gula secukupnya


*bahan2 di atas dikisar dengan menggunakan santan



Cara-cara membuat kuah


  1. Masukkan semua bahan yang dikisar ke dalam kuali.

  2. Masukkan asam keping.

  3. Perasakan dengan garam dan gula

  4. Kacau sehingga kuah menggelegak dan pekat.

  5. KUah dah Siap..Seterusnya...




Bakar Ayam Yang diperap tadi..bila dah nampak nak garing lumurkan ayam dengan kuah yang dah siap tadi..Terbalik- balikkan ayam sehingga ayam td nampak cm sebati gan kuah..Lastly hidang ayam yang dibakar n then kuah yang lebih dituang di atas ayam..n then jadilah ayam percik



RESEPI PERCIK AYAM shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

RESEPI PUTU PIRING

RESEPI PUTU PIRING -



Bahan-bahan (untuk sekitar 15 keping)


  • 2 cawan tepung beras

  • 3/4 sudu garam

  • 150ml air panas

  • 1/2 cawan kelapa parut (ambil yg putih shj dan gaul dgn 1/2 sudu teh garam)

  • 1/2 cawan gula melaka,diparut

  • 5-6 helai daun pandan

  • kain muslin (kain putih jarang berukuran 6-8inci persegi)

  • Daun pisang digunting 2inci persegi


Cara-membuatnya:


  1. Tepung beras digoreng tanpa minyak 5 minit. Ayak dan biarkan sejuk. Campurkan garam dgn air panas dan daun pandan.Biar sebentar untuk mendapatakn bau pandan. Renjis2kan pada tepung. Gaulkan supaya dapat hasil seperti serbuk roti. seeloknya air panas Panaskan pengukus.Griskan acuan putu dgn sedikit minyak.Tabur sedikit tepung , kemudian sedikit gula merah. Tambah sedikit tepung lagi diatasnya. Letakkan kain muslin diatasnya dan telangkupkan acuan pada pengukus (elok guna pengukus khas.) biarkan selama 3-4 minit dan angkat acuan.Biarkan putu dalam kain muslin selama kira2 seminit lagi sebelum kain dan putu diangkat. Buka kain muslin dan letakkan sedikit kelapa parut yg telah digaul dgn sedikit garam. Letakkan daun pisang di atasnya dan terbalikkan putu.Sedia untuk dihidang dan disantap.







RESEPI PUTU PIRING shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;